NOVAC SU IM OSTAVLJALI I NA OGRADI / Banda ukrala više od milijun eura varajući građane: Odao ih novac koji su trošili na luksuzne automobile, drogu i kocku

Ukupno su lopovi ukrali više od milijun eura. USKOK traži produljenje istražnog zatvora za 15-ero optuženika

21.11.2023.
23:14
VOYO logo

Dvadeset dvije osobe koji su se predstavljali kao policajci koji istražuju navodne krivotvorene novčanice optužene su za zločinačko udruženje i prijevare starijih osoba, javlja RTL Danas. Žrtvama su lagali da je potrebna provjera novca te su ih uvjeravali da osiguravaju njihov zlatni nakit, a čak 89 starijih osoba prevareno je na ovakav način.

Ukupno su lopovi ukrali više od milijun eura. USKOK traži produljenje istražnog zatvora za 15-ero optuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odao ih je novac kojeg su trošili na kocku, drogu i luksuzne automobile. "Stvaraju privid da su netko tko nisu - predstavljaju se kao djelatnici banaka, policijski službenici i medicinsko osoblje. Možemo se pitati zašto se baš tako predstavljaju? Naime, u tom kazalištu, odnosno lucidno maštovitom pristupu da se domognu vrijednosti građana, najčešće žrtve su naši sugrađani treće životne dobi koji imaju veliko povjerenje upravo u te institucije", rekla je Marija Goatti.

Image
HOROR U GRUPNOM CHATU /

Učenik zagrebačke osnovne škole jezivo prijetio smrću učeniku s teškoćama u razvoju: Šokirana majka progovorila i otkrila sve što se odvilo

Image
HOROR U GRUPNOM CHATU /

Učenik zagrebačke osnovne škole jezivo prijetio smrću učeniku s teškoćama u razvoju: Šokirana majka progovorila i otkrila sve što se odvilo

Nastavila je da prevaranti odlučnim nastupom kreću s cijelom pričom. "Kažu da, recimo, da građani posjeduju lažne novčanice te da određene novčanice s određenim brojem treba zamijeniti jer su se istrošile, da nisu više valjane. Nije im problem potrošiti podosta vremena na komunikaciju i izmišljanje priče kako bi zadobili povjerenje građana i dogovorili primopredaju novčanica ili vrijednosti. Vrlo često se to događa na kućnom pragu, ali bilo je slučajeva i na javnim mjestima. Građani bi nakon cijele takve priče, novac ostavljali i na ogradi kuće, na ulici, na svim mjestima gdje je bilo dogovoreno da će prevaranti novce uzeti", navela je Goatti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službene osobe imaju iskaznice i značke

Na pitanje kako prepoznati prevarante, kaže da službene osobe imaju iskaznice i značke. "Prevarantima je također vrlo bitno da sve naprave što brže, kako ne bi bili viđeni i kako bi se što manje podataka o njima moglo zapamtiti. Ako ispred kućnog praga netko pozvoni i kaže da je policijski službenik ili djelatnik banke, i ako građanin kaže "pričekajte da provjerim, dajte mi broj značke ili pokažite službenu iskaznicu, pričekajte da ja provjerim", naznačujući da će nazvati 192 ili matičnu instituciju, oni neće čekati. Oni će već tada vidjeti rizik i sigurno će se udaljiti", savjetuje Goatti.

Nastavlja, najbitnije je zaustaviti ih, uzeti vremena i ne dozvoliti da netko uđe u dom, koji treba biti mjesto sigurnosti. Poručuje - koliko god odlučni bili, budite sumnjičavi. Inače, policija bilježi blagi porast ovakvih prijevara, godišnje je 20 do 30 takvih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo