PRETRAŽENA HIDROELEKTRANA U KOJOJ SU STRADALA TRI RADNIKA: / Pronađene mine, streljivo, bomba... 'To je vjerojatno iz rata'

Image

Eksplozivna sredstva pronađena su i u pogonu i izvan njega

12.8.2019.
11:39
VOYO logo

U Hidroelektrani Dubrovnik u Platu u siječnju je stradalo tri radnika nakon što je buknuo požar, a još uvijek nitko nije odgovarao za ovu tragediju. Tijelo Mate Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, dok su tijelo Ivice Zvrka mještani pronašli u blizini Cavtata na stijenama. Za Davorom Pozniakom se tragalo tri dana, no pronađen je u sporednoj cijevi odvodnog tunela. Prema novim informacijama, sada su tamo pirotehničari pronašli eksplozivne napravu.

Hidroelektranu Dubrovnik u Platu pretražili su priotehničari i pronašli više eksplozivnih sredstava, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat 10.01.2019., Dubrovnik - Policija i vatrogasci na priloznoj prometnici HE Plat gdje je jutros doslo do pozara. nekoliko osoba je prevezeno u bolnicu.

"Predmetna eksplozivna sredstva iznesena su iz kruga HE Dubrovnik te su delaborirana u cijelosti, a po mišljenju MUP-a PU Dubrovačko-neretvanske vjerojatno su zaostala iz razdoblja Domovinskog rata," odgovorili su iz HEP-a na upit Dubrovačkog dnevnika dok su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske detaljnije pojasnili o kojim se sredstvima radi.

Image
RADNICI NISU TREBALI UMRIJETI U TEŠKIM MUKAMA? /

'Cijela obrada slučaja djelovala je kao veliko zataškavanje'

Image
RADNICI NISU TREBALI UMRIJETI U TEŠKIM MUKAMA? /

'Cijela obrada slučaja djelovala je kao veliko zataškavanje'

U samom pogonu pronađena ručna bomba i mina

Eksplozivna sredstva pronađena su i u pogonu i izvan njega. U samom pogonu HE Dubrovnik pronađene su ručna bomba i protupješačka antimagnetna mina. U vanjskom krugu hidroelektrane, dakle izvan pogona, pronađeno je jedno topničko streljivo, minobacačka mina, protupješadijska potezna mina u raspadnutom stanju kao i devet komada streljiva u raspadnutom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ilustracija

U istom stanju pronađen je i repni dio minobacačke bombe, pojašnjavaju iz policije. Iz HEP-a tvrde da je nastavak radova siguran sada nakon pirotehničkog pregleda, a sanacija hidroelektrane kako bi se HE Dubrovnik doveo u pogonsko stanje se nastavlja.

Osam osumnjičenih za tragediju

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je osam hrvatskih državljana počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona "Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" u vezi s kaznenim djelom "Opasno izvođenje građevinskih radova". Kako piše RTL, svi su oni tijekom 11. lipnja ispitivani u svojstvu osumnjičenika na području Dubrovnika, Zagreba i Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica se sumnjiče da su kao direktori te ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije HE Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje. Zbog toga građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke. Ostala petorica sumnjiče se da su kao izvođači i projektanti građevinske radove obnove i sanacije HE Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo