komentar ivana klarića / Presuda Mladiću ne znači ništa ako se Srbija istinski ne suoči s prošlošću

Image
Foto: AP Images/Youtube

Pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima

Ivan Klarić

22.11.2017.
21:27
AP Images/Youtube
VOYO logo

Ratko Mladić očekivano je proglašen krivim i zasluženo će ostatak svog života provesti iza rešetaka. Tako je okončana krvava karijera ratnog zločinca obilježena tisućama mrtvih i uplakanih, stotinama razorenih domova i nebrojeno uništenih ljudskih sudbina.

Krvnik je dobio što je zaslužio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nedovoljno jer nikakva kazna ne može vratiti sinove i kćeri uplakanih majki i očeva, ni jedan dan zatvora neće vratiti muževe ucviljenih udovica, nikakva presuda neće obnoviti razorena i uništena srca na tisuće onih koji su se našli na putu zločinca kojem nitko i ništa nisu bile svetinje.

Presuda "časniku" JNA, koji je doživljavao samo vojne poraze, a svoju neuspješnu vojnu karijeru liječio na nedužnim civilima, tako je još jednom dokazala i pokazala ono što zna većina normalnih ljudi na ovim prostorima - politika Slobodana Miloševića bila je zločinačka, krvnička i ne zaslužuje ništa drugo nego da je se osudi i spremi duboko negdje kako više nikada ne bi ugledala svjetlo dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, nikakvo duboko spremanje zločinačke politike neće značiti ništa ako se današnja Srbija i njihovo političko vodstvo iskreno i bez zadrške ne suoči s onim što su Milošević, Karadžić, Mladić i ostali krvnici radili u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Nikakve sudske presude neće biti dovoljne ako Beograd i Banja Luka ne pogledaju istini u oči i ako se bez sustezanja iskreno ne pokaju i ispričaju za ono što se dogodilo. 

Presuda Ratku Mladiću prilika je da se svi, a posebice Srbija, ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću. Jednostavo je, pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to mora biti jasno svima. 

Samo pitanje je mogu li se s presudom suočiti isti oni koji su prije samo nekoliko godina tom istom Ratku Mladiću htjeli dati ulicu u Beogradu i koji za tog istog Ratka Mladića nikada, ali baš nikada nisu rekli ni jednu jedinu lošu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš naprotiv. Nerijetki su oni koji su ga proglašavali i koji ga proglašavaju - herojem. 

Ipak, za vjerovati je da i u Srbiji i među bosanskim Srbima postoji tiha većina koja smatra ono što drži sav normalan svijet. Da je Ratko Mladić ništa drugo no ratni zločinac, krvnik koji je uništio na tisuće ljudskih sudbina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadajmo se da ta tiha većina postoji. 

Jer samo ona može biti jamac bolje i sigurnije budućnosti. U suprotnom, ova presuda ništa neće značiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču