Prestanite štetiti našem ugledu, vratite Angeleskog!

Na otkaz koji je Uprava Glasa Istre uručila novinaru Zoranu Angeleskom, reagirale su i kolege iz Novog lista.

6.9.2011.
13:31
VOYO logo

Izražavajući svoju solidarnost s kolegom Zoranom Angeleskim iz Glasa Istre, članovi Sindikata novinara Hrvatske iz podružnice u Novom listu pozvali su Upravu Glasa Istre da poništi svoju odluku o otkazu radnog odnosa tom novinaru.

Angeleski je, podsjetimo, najuren prošloga tjedna jer je navodno naštetio ugledu firme kada je na sjednici Gradskog vijeća Pule u ime udruge Volim Pulu raspravljao o projektu Brijuni Rivijera. Uprava vođena Albertom Faggianom zaključila je da je govorio u ime Glasa Istre i dala mu otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novine koje za sebe na naslovnoj stranici kažu da su nezavisni dnevnik morale bi se ponositi pluralizmom mišljenja svojih novinara, a ne kažnjavati novinara zbog njegovog istupanja na javnom skupu izražavajući stavove koji očito nisu po volji Uprave Glasa Istre", smatraju u sindikatu Novog lista.

'Dovode u pitanje našu vjerodostojnost'

Oni smatraju da ovakav postupak Uprave dovodi u pitanje vjerodostojnost Glasa Istre, ali posredno i Novog lista koji u međuredakcijskoj razmjeni objavljuje i tekstove iz tog istarskog dnevnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo, stoga, Upravu Glasa Istre da, ne čekajući da izgubi još jedan sudski spor, prestane činiti štetu kolegi Angeleskom, Glasu Istre, pa i nama i odmah ukine spornu odluku", navode u priopćenju.

Za Jakovčića je 'veliko ništa', a za Paulettu je otkaz pitanje civilizacije

Kolege Zorana Angeleskog smatraju da je on dobio otkaz jer se suprotstavio projektu kojeg IDS i Vlada "guraju" pod svaku cijenu, ali i zato što je dio skupine novinara koji se sustavno opiru pritiscima IDS-ovaca na Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je aktualni šef Ivan Jakovčić izjavio kako je Zoran Angeleski za njega jedno veliko ništa, protiv tog poteza Uprave Glasa Istre pobunio se Ivan Pauletta, osnivač IDS-a.

Poručio je Upravi da istina uvijek izlazi na površinu te da su demokracija i pravda ugroženi "ako se vrši ograničavanje misli, ako se vraćamo iza rešetaka cenzure, u tamu jednoumlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkaz objektivnom novinaru je stravičan korak unatrag. Korak unatrag koji nas sve više udaljava od napretka, od civilizacije. Zato izražavam sve svoje ogorčenje Vašom odlukom", poručio je Pauletta.

Kako li su zaključili da predstavlja firmu, a ne sebe?

Ukoliko stav Uprave Glasa Istre nije takav da novinarima lista ograničava pravo na iznošenje mišljenja, ovaj otkaz nema puno smisla. Naime, zaista nije jasno kako su zaključili da je Angeleski nastupio kao novinar, a ne aktivist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedio sam na mjestu upravo nasuprot dijela vijećnice gdje su sjedili novinari-izvjestitelji, ispred mene je bila oznaka 'gost'. Kolege novinari mi danas govore da nisu čuli nikakvo moje predstavljanje, kako podmeće uprava Glasa Istre. Da je zapisnik sa sjednice na koji se poziva uprava falsifikat u režiji Uprave Glasa Istre i vladajuće stranke IDS, vjerno pokazuje i televizijska snimka pulske TV Nove, koja je kao jedini medij prenosila sjednicu Gradskog vijeća i preko čijeg se emitiranja prema javnosti jedino moglo načiniti famozna 'osobito teška šteta po čast i ugled Glasa Istre'", kazao je Angeleski H-alteru, neposredno nakon otkaza.

Vezani članci:

arti-201109010632006 arti-201108310465006 arti-201106300677006 arti-201107210236006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo