MILANOVIĆ DEMANTIRA PLENKOVIĆA / 'Niti je Vlada predložila, niti sam ja naredio povećanu pripravnost hrvatske vojske'; Poslao poruku i Srbiji

Image

Predsjednik Zoran Milanović demantirao je premijera Andreja Plenkovića rekavši kako Vlada nije predložila, a on nije naredio povećanu pripravnost naših Oružanih snaga

1.3.2022.
12:43
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da je zbog rata u Ukrajini povećana pripravnost hrvatske vojske, oglasio se i predsjednik Zoran Milanović koji tvrdi da nije tako.

"U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je 'Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stalnom kontaktu s vrhom OSRH-a

Prema Zakonu o obrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, građana i imovine.

Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaha Republike Hrvatske. Naime, prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade RH", stoji u priopćenju Ureda predsjednika Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeve riječi od jučer

Podsjećamo, premijer je u ponedjeljak nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao stanje u Ukrajini te poručio da je sve što se trenutno događa izvan okvira, a pogotovo prijetnje nuklearnim naoružanjem. Istaknuo je bilateralne sporazume s Ukrajinom i dobre međusobne odnose. Potom se osvrnuo na stanje u Oružanim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na ova globalna zbivanja, a posebno se prate sva zbivanja u našem susjedstvu. Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji", istaknuo je Plenković.

Podrška europskom putu Ukrajine

U međuvremenu se na Twitteru oglasio predsjednikov glasnogovornik Nikola Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće. Predsjednik Milanović: Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć. Rat se događa u Europi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo", prenio je predsjednikove riječi Jelić na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europeizacija zapadnog Balkana

U nastavku priopćenja stiglo je u upozorenje da Hrvatska mora učiniti sve da se kriza ne prelije na zapadni Balkan, ali i poziv europskim institucijama da razmotre ili prime u članstvu sve balkanske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, predsjednik Milanović iznio je i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprečavanja širenja krize na Zapadni Balkan, u naše susjedstvo i da izbjegnemo svaku moguću ugrozu ne samo naših susjednih zemalja već i Republike Hrvatske. Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Europe, koje su deklarirale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Europske unije.

Stoga je predsjednik Milanović inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata. Također, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Pantovčaka je stigla i posebna poruka za Srbiju: "Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za europski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Najnovije vijesti iz Ukrajine pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo