PREPORUKE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE: / Evo tko će najlakše, a tko najteže naći posao u zemlji s 236.000 nezaposlenih

Image
Foto: Pixsell

Nije novost da je hrvatsko tržište rada prepuno paradoksa, a oni se nastavljaju i u novoj godini.

2.1.2017.
7:21
Pixsell
VOYO logo

Porazni su podaci da je od ukupnog broja nezaposlenih čak 70 tisuća mlađih od 29 godina, a 72 tisuće su oni stariji od 50. Čak 109 tisuća nezaposlenih u takvoj su situaciji dugotrajno.

Za nezaposlene će država u idućoj godini osigurati milijardu i pol kuna, a najveći dio tog novca otići će na stručno osposobljavanje, za koje je mjesečna naknada trenutačno 2400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISKORIŠTENE U PREDIZBORNE SVRHE: /

Otpustili ih nakon osam mjeseci, pa ne ostvaruju pravo na naknadu na burzi

Image
ISKORIŠTENE U PREDIZBORNE SVRHE: /

Otpustili ih nakon osam mjeseci, pa ne ostvaruju pravo na naknadu na burzi

Broj upisanih u škole i na fakultete ne podudara se s brojem potrebnih na tržištu rada

Škole i fakulteti i dalje upisuju učenike i studente, a broj upisanih ne podudara se s brojem potreba na tržištu. Hrvatski je zavod za zapošljavanje 2016. godine objavio Preporuke po kojima bi trebalo biti jasno na kojim fakultetima i u kojim školama treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata, a gdje je taj broj potrebno smanjiti jer tržište nema potrebe, što rezultira još većim brojem nezaposlenih ili odlascima iz Hrvatske.

Image

Ne trebaju nam novinari, traže se medicinari

U Preporuci stoji da treba smanjiti broj studenata koji se upisuju na studije politologije, novinarstva, tekstilno-tehnoloških fakulteta, grafičkih fakulteta, agronomije, prometa, veterine i poslovne ekonomije. Isto je i s trogodišnjim stručnim studijima za trenere, poslovnu ekonomiju i javnu upravu, kao i za brojne četverogodišnje srednje škole. Naime, tek četvrtina onih koji su završili srednju školu nakon toga uspije pronaći posao unutar pola godine. Kada je riječ o onima s visokom stručnom spremom, u istoj je situaciji njih 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Goran Jakus

Tržište za njima nema potrebe, pokazala je analiza provedena na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju prema obrazovnom programu tih nezaposlenih osoba, piše Večernji list. Procjene su rađene na regionalnoj, lokalnoj i nacionalnoj razini.

Kada je pak riječ o dvogodišnjim i trogodišnjim školama, trebalo bi povećati upisne kvote za zvanja u građevini, mesare, pekare, a nije nam potrebno toliko frizerki, tehničkih crtača i fotografa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od fakulteta vrijedi upisati medicinu, matematiku, fiziku, računarstvo, farmaciju, germanistiku, elektrotehniku, strojarstvo i rehabilitaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo