primjer učiteljske plaće / Preporod upozorava: Plaća zaposlenicima u javnim službama neće rasti 6,12 posto, nego 4,02!

Image
Foto: Luka Stanzl/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Naglašavaju da će osnovica plaće zaposlenicima u javnim službama biti za 6,12 posto vjerojatno povećana tek od 1. rujna 2020.

17.10.2019.
14:03
Luka Stanzl/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Vlada najavila povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima u javnim službama za 6,12 posto, iz sindikata Preporod navode da se netočno u javnost odašilju informacije o povišici plaće u idućoj godini u spomenutom iznosu.

"Istine radi, ali i zbog toga što zaposlenici u javnim službama imaju pravo točno znati što će se s njihovim plaćama događati u 2020. godini, važnim smatramo opovrgnuti netočnu informaciju o povećanju plaće za 6,12 posto", navode iz Preporoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da će osnovica plaće zaposlenicima u javnim službama biti za 6,12 posto vjerojatno povećana tek od 1. rujna 2020., dakle, za nešto manje od godinu dana.

"Dok do toga ne dođe, osnovica će se, po svemu sudeći u tri navrata povećavati kroz 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. s 5.695,87 kn na 5.809,79 kn, od 1. lipnja 2020. na 5.923,70 kn i od 1. rujna 2021. na 6.044,46 kn. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

S obzirom na ovogodišnje povećanje osnovice u dva navrata, tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, povećanje osnovice najavljeno za iduću godinu, kroz tri navrata, zaposlenicima u javnim službama donijet će gotovo identičan porast plaća kao i u ovoj godini, odnosno povećanje za cijelu godinu iznosit će 4,02 posto", izračun je Preporoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da prijedlog predsjednika Vlade predstavlja startnu poziciju Vlade u nastavku pregovora sa sindikatima javnih službi o osnovici za 2020. godinu, osim o predloženoj visini osnovice, u pregovorima sa sindikalne će strane biti postavljeno i pitanje predložene dinamike.

"Čak i ako se radi o povećanom postotku povišice, ukoliko se do povišice plaće dolazi u više navrata, npr. u tri umjesto u dva navrata, zaposlenicima plaća može biti jednako ili čak i manje povećana u odnosu na raniju godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između ostalog i zato, ne samo zbog višekratnog neispunjavanja preuzetih obveza od strane Vlade, sindikat Preporod se oštro protivi svim modalitetima povišice koji se ostvaruju kroz odgodu, višegodišnju ili unutar jedne godine, svejedno", ističu u sindikatu. 

Priložili su i izračun o tome koliko bi povećanje trebalo biti na plaći učitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Preporod
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo