SABOR donio novi zakon / Prepirka HSS-ovaca s Jandrokovićem zbog stanke: 'Nismo mi vaši učenici!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Donesene su i izmjene Zakona o autorskom pravu

19.10.2018.
13:50
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

PRATITE SJEDNICU SABORA UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim se izjednačava pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata koji nisu u radnom odnosu, uvodi minimalna satnice za studentske poslove, propisuju veće naknada za noćni rad i rad blagdanima.

Student tako ima pravo na 50-postotno uvećanje satnice za rad na državne blagdane, za rad noću, nedjeljom i za prekovremeni rad, ima pravo i na naknadu putnih troškova te toplog obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručitelj studentskog posla dužan je posredniku (studentski centar ili visoko učilište koje ima centar za studentski standard) za račun studenta isplatiti naknade za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla.

Donesene su i izmjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojima se olakšava prilagodba tiskanih djela zaštićenih autorskim pravom i srodnim pravima u formate prilagođene potrebama slijepih osoba, osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je većinom izglasao i Zakon o žičarama, te Zakon o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Usvojeno je i nekoliko izvješća iz bankarskog sektora, godišnje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za 2017. godinu, izvješća Hrvatske banke za obnovu i razvitak za 2016. godinu i 2017. godinu, te izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida negodovao što ta izvješća nisu raspravljena u Saboru već samo na saborskim odborima, a pridružio se i Ivan Lovrinović (PH) ocijenivši da se radi selekcija i manipulira se kako javnost ne bi saznala neke stvari.

"Smatrate li da te institucije nisu bitne ili sakrivate podatke?", upitao je Lovrinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugo čitanje poslan je i prijedlog izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kao i prijedlog izmjena Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme.

Mrak Taritaš: 'Vrijeme je da u Zagrebu otvorimo muzej neispunjenih obećanja - od žičare, tunela, metroa'

Saborski zastupnici u petak su u raspravi o konačnom prijedlogu zakona o žičarama, isticali potrebu za izgradnjom većeg broja žičara u Hrvatskoj u svrhu obogaćivanja turističke ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pero Ćosić (HDZ) rekao je kako su žičare važne u turizmu i da bi njihova izgradnja značajno pridonijela atraktivnijoj turističkoj ponudi, primjerice izgradnja žičare od mora do vrha Učke, od Makarske do Biokova, u gradu Šibeniku ili u gradskom prometu.

"Ovoga trenutka u Hrvatskoj imamo samo 16 izgrađenih žičara od kojih 10 ima odobrenje za rad. Taj skroman broj govori da je taj vid prijevoza u Hrvatskoj nerazvijen i gotovo neprepoznat i nadam se da će nakon ovoga zakona doći do promjene u razumijevanju tog potencijala", kazao je Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alen Prelec (SDP) također smatra da bi veći broj žičara obogatio ponudu Hrvatske kao turističke destinacije.

"Postoji puno projekata i potencijala", rekao je Prelec istaknuvši kako je za izgradnju žičara najvažnije iskoristiti sredstva EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Pusić (Glas) nostalgično se prisjetila sljemenske žičare izrazivši nadu da će novi zakon pomoći da se ona ponovno aktivira. Njezina stranačka kolegica Anka Mrak Taritaš za sljemenski žičaru kazala je da je neophodna jer je Sljeme "dnevni boravak Zagreba" ali i ustvrdila kako je u ovom mandatu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nećemo vidjeti osim na fotografijama s obzirom na nesređenu dokumentaciju.

"Možda je došlo vrijeme da u Zagrebu otvorimo muzej neispunjenih obećanja koji bi bio pun eksponata, od žičare, preko tunela, metroa..", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bi mogli motivirati Bandića tako da gondole budu u obliku fontana", uzvratio je Tomislav Žagar (NZ).

Damir Felak (HDZ) složio se da bi sljemensku žičaru trebalo što prije izgraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako god stupovi izgledali, makar bili u obliku fontana, samo da bude što  prije jer mislim da je ona nužna s gospodarskog, turističkog i svakog drugog aspekta", rekao je.

Prijedlogom zakona o žičarama, kojeg je u Hrvatski sabor uputila Vlada,  uređuju se pitanja vezana uz gradnju novih žičara, davanje koncesije u području žičara, upravitelje i voditelje žičare kao i ostala pitanja vezana uz održavanje, sigurnost i inspekcijski nadzor žičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor: U dnevni red uvršten paket mirovinske reforme

 Hrvatski sabor u petak je proširio dnevni red s više od 20 novih točaka, a na njemu se u prvom čitanju našao i paket zakona cjelovite mirovinske reforme.

Riječ je o paketu od šest zakona koje je vlada u srijedu uputila Saboru - o mirovinskom osiguranju, stažu osiguranja s povećanim trajanjem, dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju, obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom glasovanja o proširenju dnevnog reda SDP je zbog mirovinske reforme zatražio stanku.

"Želimo se konzultirati oko toga kako ćemo glasovati vezano za skandalozan prijedlog mirovinske reforme koji je HDZ uputio u proceduru. On na žalost ide kontra hrvatskih građana", pojasnio je SDP-ov Gordan Maras zahtjev za stankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane je pozvao da dođu sutra u podne na Europski trg na prosvjed protiv mirovinske reforme.

U dnevni su red također uvršteni i prijedlozi zakona o državnom inspektoratu, udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, fondu hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepirka HSS-ovaca s Jandrokovićem

Tijekom saborskog glasovanja u petak 'zaiskrilo' je između HSS-ovaca, koji su tražili stanku, i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji stanku nije odobrio, nego je HSS-ovu zastupniku Davoru Vlaoviću dao stanku. Vlaović je tijekom glasovanja o protokolu o suzbijanju zakiseljavanja, eutrofikacije i prizemnog ozona iz 1999. zatražio stanku, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije mu to dozvolio jer ju je trebao zatražiti prije glasovanja.

„Usvajate pojedine protokole o zaštiti onečišćenja zraka, to nije dovoljno, treba nešto poduzeti! I dalje građani Slavonskog Broda udišu onečišćeni zrak, kod građana Slavonskog Broda i šire okolice imamo pojačane respiratorne probleme, srca... Karcinom je kod muškaraca u Slavonskom Brodu u većem postotku nego u cijeloj Hrvatskoj”, objasnio je Vlaović svoj zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković mu je pak rekao kako razumijevanje za građane Slavonskog Broda ima, no umjesto stanke Vlaoviću je dao opomenu jer, kako je pojasnio, zloupotrebljava Poslovnik, a stanka se „traži za konzultacije, a ne za raspravu o nekoj temi”.

„Zanemarujete saborske zastupnike”, dobacio je čelnik HSS-a Krešo Beljak, a kad mu je Jandroković zaprijetio opomenom, Beljak mu je uzvratio: „Nismo mi vaši učenici!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vaš kolega Vlaović je zloupotrijebio Poslovnik”, ustrajao je Jandroković, no Beljak se nije složio.

”Nije istina, Vi ste zloupotrijebili svoje naočale jer niste gledali, a čovjek dvije minute drži ruku u zraku”, suprotstavio se Beljak.

Za povredu Poslovnika javio se Mostov Nikola Grmoja. „Kolega Vlaović je apsolutno u pravu, on je tražio stanku”, rekao je Grmoja no iz klupe mu je primjedbom zasmetala GLAS-ova Vesna Pusić.

„Gospođo Pusić, hoćete dopustiti, Vi ste nervozni jer ja propitujem Vašu ulogu u aferi u Ministarstu vanjskih i europskih poslova”, poručio joj je Grmoja. Protokol je i unatoč poduljoj prepirci u konačnici dobio 'zeleno svjetlo' u Saboru.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo