PREOKRET U SLUČAJU GLAVAŠ: / Zatraženo izuzeće četvorice sudaca Vrhovnog suda RH

Image

Branimir Glavaš bio je već pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog svoje uloge u zločinima, ali je Ustavni sud presudu ukinuo

3.6.2016.
12:32
VOYO logo

Veliki preokret dogodio se danas na nastavku javne sjednice Vrhovnog suda RH koji odlučuje o presudi protiv Branimira Glavaša i suokrivljenih za ratni zločin u Osijeku 1991. godine, jer je obrana tražila izuzeće gotovo svih članova sudskog vijeća.

Naime, odmah ujutro, prije nastavka sjednice što je započela jučer Branimir Glavaš tražio je izuzeće suca Dražena Tripala koji je ranije u procesu sudjelovao o odlučivanju o zakonitosti dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zakon brani da isti sudac sudjeluje u različitim fazama postupka protiv istog okrivljenika. No, kako je riječ o odluci iz 2008. godine ocijenjeno je kako sada Glavaš više nema pravo tražiti izuzeće, odnosno da je prošao rok u kojem je to mogao učiniti.

Upitan zašto to nije učinjeno jučer, Glavašev odvjetnik Veljko Miljević objasnio je da su tek jučer doznali sastav sudskog vijeća Vrhovnog suda, te Tripalovo ime pronašli na jednog od odluka iz 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Tripalovo izuzeće odbijeno, odvjetnik Antun Babić, koji zastupa Gordanu Getoš Magdić zatražio je da se iz sudskog vijeća izuzme sudac Žarko Dundović. Naime, i on je ranije sudjelovao u ovom procesu, odlučujući o stegovnoj odgovornosti Radoslava Harambašića, prvog odvjetnika Gordane Getoš Magdić u čijoj je nazočnosti na prvom ispitivanju prikazala Glavaša kao nalogodavca zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

Uz ovaj zahtjev obrana je najavila i da će tražiti uzeće još dvojice članova vijeća Vrhovnog suda koje odlučuje o novoj presudi u slučajevima Sejlotep i Garaža. Riječ je o sucima Damiru Kosu i Miroslavu Šivanju koji su također donosili odluke u ranijoj fazi postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Glavaš bio je već pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog svoje uloge u tim zločinima, ali je Ustavni sud presudu ukinuo, među ostalim i zbog kršenja prava obrane.

Javna sjednica zato je prekinuta, a trebala bi biti nastavljena idući tjedan kada se zahtjevi za izuzećima riješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo