OTIŠAO JE I DRUGI STOOGE / Preminuo Ron Asheton

Image

Gitarist nevjerojatno utjecajnih proto punkera pronađen mrtav u svom domu u Michiganu.

7.1.2009.
15:05
VOYO logo

Ron Asheton, osnivač i gitarist jednog od najutjecanijih rock bendova svih vremena, detroitskih proto-punkera The Stooges, pronađen je mrtav u svom domu u Michiganu.

Svojim distorzijama i feedbackom ispunjenim zvukom, Ron je na albumima "The Stooges" i "Funhouse" postavio temelje nadolazeće punk revolucije, a njegov jednostavan i bučan stil sviranja u narednim su desetljećima kopirale stotine glazbenika. Stoogesi, koje su 1967. osnovali Ron i Scott Asheton, Dave Alexander i Iggy Pop, razilaze se početkom 70-ih da bi nekoliko godina kasnije nastavili s radom. U novoj postavi Ron je svirao bas, što im mnogi obožavatelji nikad nisu oprostili. Bend se ponovno okupio prije početkom ovog desetljeća te prije godinu i pol dana odsvirao sjajan koncert u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunom samo šoku. Izgubio sam najboljeg prijatelja, a glazba istinskog genija", bilo je sve što je uspio izreći vidno potreseni Iggy kojem su se u izrazima sućuti pridružili i ostali Stoogesi. Također, na vječnoj inspiraciji Ronu su zahvalili Mogwai, Primal Scream i mnogi drugi bendovi na koje je utjecao.

Ron je drugi originalni član Stoogesa koji više nije s nama - 1975. godine od upale pluća je preminuo basist Dave Alexander. Pretpostavlja se da je uzrok Ashetonove smrti srčani udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo