Pokušaj atentata na Tuđmana / Premijer položio lovorov vijenac na obljetnicu raketiranja Banskih dvora

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, a oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije

7.10.2020.
10:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković položio je u srijedu, u povodu 29. obljetnice raketiranja Banskih dvora lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade, ističući da je to bio prekretnički trenutak jer je Hrvatski sabor iste noći izglasao neovisnost i prekinuo sve veze s bivšom državom.

„Danas je 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991. godine kada su avioni JNA pokušali likvidirati predsjednika Tuđmana i tadašnje hrvatsko vodstvo, a i predstavnike Republike Hrvatske u tadašnjim još uvijek saveznim institucijama”, rekao je premijer novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLAĆE I DO 3800 BRUTO /

Ima ih 218 i koštaju 40,2 milijuna kuna godišnje: Kako i što zapravo rade zagrebački mjesni odbori

Image
PLAĆE I DO 3800 BRUTO /

Ima ih 218 i koštaju 40,2 milijuna kuna godišnje: Kako i što zapravo rade zagrebački mjesni odbori

Taj trenutak, dodao je, bio je prekretnički zbog toga što je Hrvatski sabor dan nakon toga, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991., sve ustavno-pravne veze s bivšom državom.

„Zato je važno da se prisjetimo i ovog dana i žrtve koja je tada nastradala, a isto tako i sutrašnjeg Spomendana Hrvatskog sabora jer je to jedna od najključnijih odluka koja je donošena u posebnim okolnostima u dvorani, u podrumu Ine prije 29 godina”, zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avioni tadašnje JNA su u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991. raketirali i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, a oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena aviona ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade. U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade.

Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna manja mjesta. U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EZ vjerovala je da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi svoju odluku o neovisnosti.

Dan nakon napada na Banske dvore, 8. listopada 1991, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu odluku Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo