PLENKOVIĆ SE POHVALIO / 'Ovo je najbrži rast BDP-u u 30 godina'; Progovorio je i o Zdravku Mamiću

U plusu smo 50 milijardi kuna, a na nama je da potaknemo rast gospodarskih grana koje će pridonijeti

26.11.2021.
13:04
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara održat će danas u Banskim dvorima press konferenciju. S premijerom će biti i ministri Zdravko Marić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Darko Horvat.

Povod za sazivanje presice je rast BDP-a od 15,8 posto. Državni zavod za statistiku je danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

Image
'JOŠ SMO U RUPI' /

Stručnjaci analiziraju ogroman rast BDP-a: Izgleda puno, ali crni scenarij donosi rast cijena, otpuštanja, duboku recesiju....

Image
'JOŠ SMO U RUPI' /

Stručnjaci analiziraju ogroman rast BDP-a: Izgleda puno, ali crni scenarij donosi rast cijena, otpuštanja, duboku recesiju....

Plenković: Ovo je najveći rast u zadnjih 30 godina

"Sada imamo ovako veliki rast, takav rast nismo imali u zadnjih 30 godina. Sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva! U kontekstu covid krize uspjeli smo očuvati radna mjesta", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo svi zajedno učiniti maksimalne napore da rast gospodarstva bude i devet posto. Doprinos rastu dao je izvoz roba i usluga, čak 40 posto, to se najviše odnosi na turističku sezonu. U trećem kvartalu porastao je obujam građevinskih radova, industrijske proizvodnje i broj dolazaka stranih turista. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurno među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini."

"U plusu smo 50 milijardi kuna. Na nama je da potaknemo rast gospodarskih grana koje će pridonijeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja ne naređujem'

Govorio je i o Mamićevoj tvrdnji da je podmitio 50 sudaca.

"Pročitao sam tu informaciju, ima tko je nadležan to provjeravati. Postoji DORH, policija i USKOK pa neka rade svoj posao. Ako netko kaže da je podmićivao 50 sudaca, onda pretpostavljam da će to netko provjeriti, ja nisam državni odvjetnik, ne naređujem", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Rafalima

Odgovorio je i na pitanje oko kritika na račun kupnje aviona.

"Zdravstveni sustav funkcionira, nikad ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti. Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usporedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne. Što se tiče investicija i škole u obrazovni sustav, znate da je milijarda eura uložena upravo u to. Vlada brine o svemu, mi ne možemo zauzeti neki parcijalni stav kao što rade neki drugi akteri. Kupnja tih aviona je toliko snažan i veliki iskorak i trebamo biti zadovoljan. Ovo je iskorak koji se čekao 30-ak godina. Na komentare 'mogli smo dati pare za nešto drugo' - dali smo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"PDV na nešto što je rabljeno se ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća samo cijenu. Što se tiče indeksacije cijena, to je sve bilo iskomunicirano, ali ljudi to ne žele čuti. Na PDV odlazi 111 milijuna kuna. To je fantastična cijena za proizvod koji dobivamo", rekao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo