PREMIJER OTEŽE S IMENOVANJEM: / Ni tri mjeseca nakon raspuštanja nema novog povjerenstva za reformu obrazovanja

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

"Premijer je nakon lipanjskog prosvjeda rekao da ne želi da se obrazovna reforma rješava na ulici, nego na političkoj razini, ali sada je jasno da za to nema interesa",

8.12.2017.
8:47
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 16. studenog je najavio na konferenciji za novinare da će Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za obrazovnu reformu biti imenovano "idući tjedan". U međuvremenu se primaknuo kraju već treći tjedan, a nema još naznaka da će PSP tako skoro biti formiran.

To koordinacijsko tijelo ključno je za provedbu kurikularne reforme jer ono raspisuje natječaj za izbor nove Ekspertne radne skupine (ERS) koja je, pak, zadužena za pripremu reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ: /

'Obrazovna reforma ide dalje, priče o netransparentnosti su ljetne teme'

Image
PLENKOVIĆ: /

'Obrazovna reforma ide dalje, priče o netransparentnosti su ljetne teme'

"Obrazovna reforma poslužila je za političku trgovinu"

Zaobilaženje ovih dvaju tijela u pripremi kurikularne reforme značilo bi kršenje Strategije obrazovanja, ali i manjak političke volje za provedbom reforme, piše Novi list.

U ovom trenutku stručne radne skupine, na poziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, usklađuju kurikulume s javnom raspravom i pripremaju ih za međunarodne recenzije. No, upozoravaju iz Inicijative 'Hrvatska može bolje', samo ministarstvo može preuzeti vođenje reforme, jer za to nema ni ovlasti, niti resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se reforma provoditi bez PSP-a i ERS-a. Ide se očito na parcijalna rješenja, a nema političke volje za pravu reformu. Premijer je nakon lipanjskog prosvjeda rekao da ne želi da se obrazovna reforma rješava na ulici, nego na političkoj razini, ali sada je potpuno jasno da za tu temu nema interesa", kazala je za Novi list Eli Pijaca Plavšić iz GOOD-inicijative dodajući kako je obrazovna reforma poslužila kao predmet političke trgovine.

HNS-ova MINISTRICA POJASNILA TKO VODI OBRAZOVNU REFORMU: ‘Premijer je na čelu povjerenstva, a ja sam suvoditeljica’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS predložio kandidate za PSP, čeka se HDZ

HNS, HDZ-ov partner u Vladi koji je ljetos ušao u nju najavljujući kako želi spasiti reformu obrazovanja, prije tri tjedna je ponudio kandidate za PSP i to prema kriteriju koji zagovara HNS-ova ministrica Divjak koja je nedavno izjavila da kurikularna reforma ide brže nego što bi neki htjeli.

Ti kandidati su Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, Dario Vretenac, predsjednik Hrvatske zaklade za znanost, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i Ružica Beljo-Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njih, u PSP bi, kako je najavljeno, trebala ući i četiri kandidata HDZ-a te ministrica Divjak, još jedan potpredsjednik i premijer Plenković kao voditelj.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo