OREŠKOVIĆ: / 'Jučer sam se našao s Brkićem, ali sastat ću se i s drugim kandidatima za ministra'

Image
Foto: Screenshot N1

Premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima održao je konferenciju za medije.

9.3.2016.
11:05
Screenshot N1
VOYO logo

"U ova dva tjedna se puno toga promijenilo. Prijetile su nam korektivne mjere. Mi smo bili jedina država kojima se prijetilo. To bi bilo katastrofa, što je bila i moja poruka prije", poručio je premijer Orešković. Poslano je, kazao je Orešković, pismo Jean Claudeu- Junckeru da je ova Vlada spremna provoditi reforme i da nema razloga zašto bi EK pokrenula korektivne mjere. "Prošlu subotu smo ministar Marić i ja pet sati razgovarali o ubrzavanju reformi i taj dokument poslali Komisiji", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivna poruka EK

"Dobili smo podršku EK da je ovaj plan aktivan, nakon što je objavljeno da se neće uvoditi korektivne mjere. Zahvalio bih se svim ministrima, posebno Mariću, što smo proveli sve da se korektivne mjere ne bi uvele. Ovaj je plan ozbiljan i vidi se trud Vlade da je spremna provesti reforme", rekao je premijer. Od Merkel smo, kazao je Orešković, također dobili podršku.

Image
ODLUKA JE PALA: /

Europska komisija neće pokrenuti mjere protiv Hrvatske

Image
ODLUKA JE PALA: /

Europska komisija neće pokrenuti mjere protiv Hrvatske

Balkanska ruta zatvorena, danas smo na nuli

Hrvatska, Slovenija i Austrija na summitu EU-a u ponedjeljak zagovarale su zatvaranje balkanske rute za migrante i rezultat toga je da "smo danas na nuli", rekao je premijer Tihomir Orešković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je zajednički stav bio da treba zatvoriti balkansku rutu i da takva formulacija treba ući u završnu izjavu sa summita", rekao je Orešković. Iako je izjava ublažena pa su čelnici EU-a prihvatili forumlaciju da je "neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada završen", Orešković smatra da je cilj ispunjen jer je poruka iz Bruxellesa bila jasna. "Slovenija je jučer aktivirala schengenska pravila, što znači da osoba koja ne traži azil neće proći kroz Sloveniju, što je stvorilo domino efekt od Hrvatske preko Srbije do Makedonije", rekao je premijer.

"Danas smo na nuli", naglasio je Orešković govoreći o broju migranata u prolasku kroz Hrvatsku. "To je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susjede". Sve se to dogodilo bez ikakvih tenzija, izazova, zahvaljujući super suradnji i odličnoj koordinaciji s državama balkanske rute, rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak s Brkićem

"Našao sam se s gospodinom Brkićem jučer, a ovih dana ću se naći s drugim kandidatima", rekao je Orešković. Dodao je da je razgovor bio konstruktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio imenovanje Puljiza kao koordinatora svih ministarstava

Govorio je i o Jakši Puljizu koordinatoru svih ministarstavate napomenuo da je on stručnjak s dobrim iskustvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Puljiz je stručnjak, doktor znanosti, ima dobro iskustvo. Mi smo se prije dva mjeseca našli i vrlo sam jasno vidio da shvaća ne samo europske fondove, nego sve ono što je nama bitno. Ne da samo gledamo radnju u silosima, nego horizontalno. Chief integration officer je bitna pozicija i netko tko može pomoći da ubrzamo projekte i to u suradnji s ministrom. Prepoznata je moja volja da se poklapamo u nekim projektima i bitna je koordinacija'', rekao je premijer, javlja N1.

Novinari su premijeru postavili i pitanje o tome znači li zatvaranje Balkanske rute zapravo otvorenu opasnost od krijumčarenja ljudima. "Meni je bilo drago čuti da je Cerar prepoznao suradnju sa Slovenijom. Orepić i njegov tim zaslužuju pozitivne komentare. Ne znamo hoće li se otvoriti druge rute. S predsjedništvom BiH smo također u kontaktu, i sa Srbijom i Makedonijom, kako bismo znali što se događa na terenu. Ako se nešto dogodi, da možemo reagirati', kazao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će i Hrvatska, kao i EU nastaviti davati potporu Makedoniji, a na granici će biti pojačana podrška. "Treba im se pružiti pomoć, i Makedoniji i Grčkoj. Aktivirat će se i Turska, aktivirao se i NATO. Kriminalni element će se zatvoriti ili smanjiti, pa nećemo viđati mase ilegalnih imigranata koji će probiti granice", kazao je Orešković.

Premijer je dodao da s gospodarskim vijećem ima dobar dijalog. "Situacija nije sjajna, imamo otvorene izazove", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko i ja imamo pravo na svoje mišljenje

Premijer ne misli da mu Karamarko putem medija sugerira što bi trebao raditi. Karamarko i ja smo u dobrim odnosima, javlja HRT. "Svatko od nas ima svoje mišljenje i ima pravo na njega", rekao je Orešković. Na pitanje zašto odgađa odluku o sudbini Dragana Lozančića, premijer je rekao u prvom redu zbog toga jer od obaveza nema vremena ozbiljnije ući u problematiku. "Odluku ću donijeti kad budem spreman", naglasio je.

Podsjetimo, Europska komisija u utorak je odlučila da neće uvesti korektivne mjere u proceduri makroekonomskog nadzora nad Hrvatskom. Poručili su da će nastaviti nadzirati novu Vladu budući da u Hrvatskoj i dalje postoje makroekonomske neravnoteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo