'LOZANČIĆ NIJE KRŠIO ZAKON, A HASANBEGOVIĆ DOBRO RADI': / Premijer o prijevremenim izborima, Jasenovcu, Bleiburgu, obitelji...

Image
4.5.2016.
8:57
VOYO logo

Govoreći o očekivanjima građana te porukama predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je poručio da su oni u oporbi spremni za prijevremene izbore, Tihomir Orešković je izrazio uvjerenje da će za tri do šest mjeseci biti vidljivi pozitivni rezultati. "Svima nam je jasno da građani očekuju rezultate, da smo obećali reforme i da ćemo ih provesti. Uvjeren sam da će građani za kvartal, dva vidjeti pozitivne signale", rekao je Orešković poručivši da neće biti ništa od prijevremenih izbora.

U pogledu proljetne prognoze Europske komisije koja je blago snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto, s 2,1 posto projiciranih u zimskim prognozama, premijer odgovara kako smatra da će rast biti bolji od 1,8 posto. "Veliki sam optimist, naša prognoza je 2 posto rasta", rekao je te ponovio ocjenu da će najavljene reforme biti "teške, ali fer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oko poreznog USKOK-a su se bacali probni baloni, ništa se neće mijenjati'

Poručio je i da će tzv. porezni USKOK ostati unutar Ministarstva financija. "Opet su bili nekakvi probni baloni. Tu se neće ništa mijenjati, sustav dobro funkcionira i tu neće biti nikakvih promjena", dodao je.

Image
VIŠE NEĆE BITI POREZNOG USKOK-a: /

Vlada ukida ured koji je raskrinkao Zdravka Mamića?

Image
VIŠE NEĆE BITI POREZNOG USKOK-a: /

Vlada ukida ured koji je raskrinkao Zdravka Mamića?

Govoreći o imenovanju ravnatelja SOA-e, što je točka dnevnoga reda sjednice saborskoga Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost, Orešković je podsjetio da je Dragan Lozančić ostavku podnio prošloga tjedna te izrazio uvjerenje u kvalitete Daniela Markića kojega su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predložili za to mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razrješenje Lozančića pokrenula je predsjednica Republike početkom veljače, a supotpis premijera stigao je tek potkraj ožujka, jer se, kako je tada istaknuo, htio informirati i ne donositi naglo svoju odluku. Prijedlog za imenovanje Markića, Grabar-Kitarović i Orešković supotpisali su 25. ožujka.

Image
Foto: Pixsell, Robert Anić
Image
Foto: Pixsell, Robert Anić

Dragan Lozančić

'Uvjeren sam da će Markić odlično voditi SOA-u'

Nadam se da ćemo to sad staviti iza nas i krenuti naprijed, rekao je premijer. "Predsjednica je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića i to je njezin stav. Ja sam tražio vremena da donesemo jednu pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na jedan fer način", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu da je predsjednica Republike, osim što je izgubila povjerenje u Lozančića, u zahtjevu za njegovim razrješenjem navela i da se Lozančić ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, Orešković je rekao: "Nisam vidio nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili. Tako da smo ovu odluku zajedno donijeli i idemo dalje".

Orešković je istaknuo da Markić ima njegovo apsolutno povjerenje. “Čovjek ima iskustva, bio je u ratu, branitelj i uvjeren sam da će odlično voditi SOA-u”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bio sam u Jasenovcu, volio bih otići i na Bleiburg'

Jučer je bio Svjetski dan slobode medija te su novinari prosvjedovali ispred Ministarstva kulture nezadovoljni radom ministra Zlatka Hasanbegovića. Orešković, pak, kaže da Hasanbegović dobro radi svoj posao te odbacuje primjedbe da Vlada guši slobodu medija. "Apsolutno ne. Gledam na vlastitoj koži. Ovih dana kad čitam novine, kad ih stignem čitati, vidim da mediji, barem ja imam taj osjećaj, tu imaju potpunu slobodu. Malo se zezaju i ne vidim da išta koči tu slobodu", naveo je Orešković.

Image
Image

Premijer u društvu Tomislava Karamarka i Bože Petrova

Premijer je potvrdio da će najvjerojatnije otići na komemoraciju žrtvama u Bleiburgu gdje, rekao je, još nikada nije bio. "Još nisam odlučio, ali mislim da ću otići. Bio sam u Jasenovcu i to mi je bio prvi put, također mislim da bih volio otići u Bleiburg, da vidim i odam počast onima koji su ondje izgubili svoj život", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jučer sam do pola 12 radio matematiku'

Premijera su iz Media Servisa na kraju pitali i što na sve kaže obitelj, a on odgovara kako se trudi biti uz njih iako radi dnevno 12 sati. "Hvala Bogu, imam podršku supruge, četvero djece je doma, jučer sam do pola 12 radio matematiku." Ne štede vas? "Uopće me ne štede. Ali iskoristimo priliku, subotom na Dolcu i tako. Tražimo nove načine da se družimo".

Iako mu se hrvatski jezik popravio od njegovog prvog nastupa u Saboru, premijer priznaje da ga još nije počeo učiti: "Nisam još krenuo, ali uskoro. To mi je najveći izazov i njega sam spreman preuzeti i nadam se da će mi to samo ići bolje i bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo