Nakon kazne SDP-u, Milanović sasuo lavinu optužbi

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović obratio se javnosti zbog višemilijunske kazne koja je odrezana SDP-u zbog kašnjenja s financijskim izvještajem.

28.3.2013.
14:29
VOYO logo

Državni ured za reviziju je, podsjetimo, zatražio da SDP i još nekoliko zastupnika izgubi prava na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca. Zoran Milanović je kazao da u činjenici da baš SDP mora platiti više milijuna kuna "ima neke ironične simbolike".

"Stranke koje imaju protiv sebe optužnice da su popljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu", kazao je Milanović, dodajući da SDP to može preživjeti iako to nije mala stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko za nokat, nokat za glavu...

"No, zakone moramo poštivati čak i onda kad su besmisleni i protuustavni. Mi ćemo snositi posljedice, a nakon što nas se kazni mi ćemo promijeniti zakon, jer to možemo", kazao je na konferenciji, koja je sazvana ubrzo nakon što je iz Državne revizije stigla obavijest o kazni. Zakonu zamjera i što zbog ovog propusta stranke kažnjava četvrtinom primitka iz državnog proračuna, a ne spominje kažnjavanje krivotvorenja financijskih izvještaja.

"Cijeli sustav je postavljen ne kao 'oko za oko zub za zub', nego kao 'oko za nokat, a dva nokta za dvije glave'", zaključio je o zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Vlada prije samo mjesec dana mijenjala ovaj zakon, a sporne odredbe nije dirala, Milanović je i to komentirao.

"Radili smo to u dobroj vjeri, neka krv padne na nas", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodni HDZ-ovac

Prigovorio je i Državnoj reviziji što je lani "zaboravio raditi svoj posao" kada su pojedine stranke zakasnile s izvješćem ne dva dana nego dva tjedna.

"To nitko nije primijetio, odspavalo se. Možda zbog straha zato jer su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da nije iz straha i da nema veze sa stranačkom pripadnošću, jer navodno je glavni državni revizor član HDZ-a", rekao je Milanović. SDP ne bi birao čovjeka iz svojih redova za tu funkciju, poručio je zatim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako ga je razljutilo kašnjenje s financijskim izvješćem za 2012., no istakao je da se to dogodilo jer je šefica računovodstva imala srčani udar. Ipak, najavljuje da će nakon "samokažnjavanja", SDP pokrenuti spor pred Upravnim sudom.

"Sud može, ali i ne mora donijeti privremenu mjeru da se uskrata proračunskog novca ne provede", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažnjena još sva zastupnika

"Socijaldemokratska partija Hrvatske - SDP, Vladimir Bilek , nezavisni zastupnik za češku i slovačku manjinu i dr. sc. Furio Radin , nezavisni zastupnik talijanske manjine, nisu objavili godišnje financijske izvještaje za 2012. na svojim web stranicama u zakonskom roku, te je u skladu sa zakonom Državni ured za reviziju 28. ožujka 2013. dostavio Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora prijedlog o gubitku prava na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca", objavili su na stranicama revizija.hr.

Napominju da za 110 izvanparlamentarnih političkih stranaka i 968 nezavisnih članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica, u tijeku je utvrđivanje datuma dostave i objave godišnjih financijskih izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizija postupa po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, budući da SDP nije na vrijeme dostavio, odnosno objavio financijsko izvješće. Ono se na njihovim stranicama našlo tek dva dana nakon isteka zakonskog roka, 1. ožujka. Pokušali su to demantirati, ali na kraju su se ispričali bolešću službenice koja nije uspjela završiti izvještaj do kraja.

Uvaže li nadležne državne institucije zahtjev Revizije to će biti nezgodno za SDP, budući da će im novac biti uskraćen u vrijeme održavanja izbora - lokalnih i onih za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo