Premijer: Neugodno je plaćati svežnjevima novca

Vlada je donijela odluku koju je premijer Milanović najavio riječima 'ljepotica dnevnog reda'.

12.1.2012.
16:08
VOYO logo

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o pravu korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije, te načinu odobravanja službenih putovanja. Premijer Zoran Milanović ju je odmah preimenovao - "prava" je promijenio u "uvjete", a samoj odluci je tepao s "ljepotica dnevnog reda".

"U inozemstvu smo se nalazili u situacijama da naši državni dužnosnici ne mogu plaćati karticom jer im je oduzeta, pa plaćaju svežnjevima novca, što je bilo neugodno. Službena kartica služi praćenju traga novca", kazao je Milanović dodajući da moderne države izbacuju gotovinsko plaćanje. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica kazao je također da će se poslovne kartice koristiti u skladu s pravima i troškovima koji su određeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako se ukidanjem dužnosti državnog tajnika otvorila mogućnost smanjenja broja službenih automobila za 40, budući da su ministri i njihovi zamjenici bili jedini koji su imali pravo na danonoćno korištenje automobila i šofera, a sada ih ima manje.

Milijarda kuna

Službenici treće kategorije - ravnatelji Porezne i Carinske uprave, glavni ravnatelj policije, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, glavni državni inspektor, zamjenik glavnog tajnika Vlade, glavni državni rizničar, pomoćnici ministra, glasnogovornik Vlade i ravnatelj državne upravne organizacije - moći će automobile koristiti jedino za potrebe službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi državni dužnosnici imaju pravo na korištenje službenih mobitela, a oni moraju biti međusobno umreženi, čime Vlada također misli ostvariti uštede. Planira se i umrežavanje mobitela unutar cijele državne uprave, kazao je Mimica.

Ministar financija Slavko Linić rekao je novinarima nakon sjednice da se ovim mjerama planira uštedjeti oko milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo