RAT S BANKAMA / Premijer napao bankare jer se protive rješenju za švicarce: 'Što sad pametuju, a čekali su godinama'

Premijer Zoran Milanović priključio se svom ministru financija u ratu s bankama. Iz Splita im je poručio da ne pametuju nakon godina čekanja kada je Vlada odlučila riješiti problem zaduženih u švicarcima. Premijer nije htio o detaljima, samo je potvrdio da se ide na konverziju švicarca u eure

2.9.2015.
18:38
VOYO logo

Rješenje za švicarce je pred vratima, a premijer bankare ne štedi. Nakon što su poručili da će Banski dvori svojim potezom pomoći samo imućnijim dužnicima u švicarcima, a ne siromašnijim, Milanović odgovara bez taktiziranja.

"Što su čekali sedam godina? Sad su se našli pametovati. To nije istina. To će pomoći srednjem sloju koji imaju srednje ili malo više prihode", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladino rješenje trebalo bi obihvatiti sve dužnike u švicarcima. Prvi nacrt predviđa da se iznos početno odobrene glavnice konvertira po tečaju na datum isplate kredita. Ovo bi dužnicima glavnicu smanjilo za oko 30 posto. Iako je prvo osuo po bankarima Milanović ipak poručuje da će paziti i na njihove bilance.

"Vodeći jako računa o tome da banke ne pate, da se ne naruši i njihova profitabilnost. Jer i banke imaju investotore koji im daju novac da im nešto zarade", rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamata bi se trebala promjeniti u onu koja je na dan izdavanja kredita vrijedila za kredit u eurima. Banke bi za ovim tako mogle izgubiti oko 7 milijardi eura. 

U Udruzi banaka danas nisu htjeli komentrirati nagađanja oko mogućih rješenja problema sa frankom. Samo ponavljaju da će, prema njihovom mišljenju, ovakvi potezi ići na ruku samo imućnijim dužnicima u švicarcu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge Franak poručuju da je najbitnije da se konverzija realizira. Također smatraju da bi se kamatna stopa trebala definirati Zakonom.

"Ona ne bi smjela biti veća od jedan posto od kamata koje su vrijedile na dan uzimanja kredita, a podlogu za to imamo iz pripćenja HNB-a iz siječnja ove godine gdje se vidi da su kamate na eurokredite bile u prosjeku veće za jedan posto nego one u švicarskim francima", izjavio je Ivan Kontrec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki pak smatraju da bi rješenje trebalo obuhvatiti i 20 tisuća onih koji su već otplatitli kredit u švicarcu. S obzirom na blizinu izbora čini se da ni to nije nemoguć scenarij.   

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo