sami nisu nikada čistili pušku / Premijer anemičan, Petrov i Šprlje slabo vide: evo priče o tome kako je vlast izbjegla vojni rok koji ponovno uvode

Andrej Plenković, premijer koji u Hrvatsku nakon 9 godina planira vratiti obavezno služenje vojnog roka - sam obveznu vojsku nije služio. Oslobođen je iz zdravstvenih razloga - imao je urođenu anemiju

2.2.2017.
21:59
VOYO logo
Image
premijer bio oslobođen /

Na čelu je Vlade koja vjerojatno vraća mlade muškarce u vojarne, ali... Andrej Plenković nije služio vojni rok

Image
premijer bio oslobođen /

Na čelu je Vlade koja vjerojatno vraća mlade muškarce u vojarne, ali... Andrej Plenković nije služio vojni rok

Predsjednik Vlade je doduše 18. napunio vrlo delikatne 1989. godine, kada se u JNA vojska služila po godinu dana. Sada premijer vojsku želi popularizirati - on i njegov ministar obrane planiraju uvesti light verziju vojske, u trajanju od četiri tjedna, javlja N1.

Treba popularizirati vojsku među mladima, Hrvatska voli svoju vojsku - sve to ovih dana govore vladajući - koji sami nisu nikada čistili pušku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Andrej Plenković nije išao jer mu je na zdravstvenom pregledu utvrđena urođena anemija, no ne otkrivaju kakva. Božo Petrov i ministar pravosuđa Ante Šprlje – nisu išli zbog problema s vidom. Iz ureda ministra rada Tomislava Ćorića otkrili su samo da je i on oslobođen temeljem zakona. Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odrastao je u Argentini – ni tamo nije služio. Ministar prometa Oleg Butković – odradio je 9 mjeseci civilno. Da ne vole svi u Hrvatskoj vojsku - nije baš tako neobično.

I dok je postojala obveza interes je naglo padao – od '96.i '97. kad je preko 25 tisuća završavalo vojnu obuku i tek ih se mali broj prijavljivao na civilno služenje, do 2006-e i 2007-e kad je više mladića tražilo civilno, nego učilo vojne osnove. No, broj onih koji su završili obuku najbolje pokazuje da se najveći dio izvukao na zdravstvene probleme i odgode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kad se pojavila ideja da treba uvesti četiri obvezna tjedna vojne obuke – svi se pitaju što bi se u tako kratkom razdoblju moglo naučiti – Znanje o osnovama rukovanja oružjem, brzo bi palo u zaborav smatra struka. 

"Ako pucate tri puta tjedno učestalo i onda imate pauzu šest mjeseci nećete imati onaj rezultat koji ste imali kada ste pucali nekoliko puta tjedno", izjavio je Mladen Lešković, voditelj streljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dovoljno nekoga naučiti kako rukovati na taj način nismo dobili cilj, a to je učinkovitost, dobili smo čisti osnov, ako ne nastavimo kondicionirat ta temeljna znanja će se pretvriti u ništavilo i nećemo dobiti ništa", kazao je Dubravko Gvozdanović, stalni sudski vještak za balistiku.

Trebali bismo dobiti – puno bolje objašnjenje motiva za vraćanje vojne obveze smatra bivši ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je što mi hoćemo hoćemo li militarizaciju društva, da li smatramo da postoje prijetnje s Istioka, onda to gospoda moraju reći da se znamo svi pripremati i ja ću se pripremati ako postoje prijetnje s istoka", rekao je Ante Kotromanović, bivši ministar obrane.

Prije devet godina HDZ-ova Vlada ukinula je obvezni rok - u međuvremenu zazivala ga je predsjednica, a sada ideju ponovno razrađuje HDZ-ova Vlada iako je u predizbornom programu nisu spominjali - s prvim ljetnim vojnim kampovima nadaju se krenut će se u 2019. godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo