PREDSTAVNIK NACIONALNIH MANJINA U HRVATSKOJ VLADI? Ćorić: / 'Ne vidim nikakav problem, to ne bi bio prvi put'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ne vidim nikakav problem da i u hrvatskoj Vladi jedan od ministara bude predstavnik nacionalnih manjina. To nikako ne bi bio prvi put u našoj povijesti da je to tako'

7.7.2020.
12:36
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi Tomislav Ćorić izjavio je danas da ne vidi nikakav problem da u novoj Vladi jedan od ministara bude predstavnik nacionalnih manjina koji su joj dali podršku.

"Suradnja s nacionalnim manjinama, barem iz perspektive članova Vlade, bila je jako dobra. Ne vidim nikakav problem da i u hrvatskoj Vladi jedan od ministara bude predstavnik nacionalnih manjina. To nikako ne bi bio prvi put u našoj povijesti da je to tako", kazao je Ćorić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku za sastavljanje nove Vlade, aktualnom premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću nakon parlamentarnih izbora dalo je i osmero predstavnika nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor.

Ćorić je ustvrdio da je predsjednik Vlade taj koji će temeljem buduće strukture Vlade i broja ministarstava dodijeliti optimalno uloge pojedinim članova Vlade. Na upit koje bi resore mogli dobiti manjinci, kazao je da će, ako do toga dođe, to prije svega ovisiti o premijeru Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ SMANJUJE BROJ MINISTARSTAVA, I TO ZNATNO? /

Novu Vladu će navodno obilježiti još jedan detalj - koji dugo nije viđen

Image
PLENKOVIĆ SMANJUJE BROJ MINISTARSTAVA, I TO ZNATNO? /

Novu Vladu će navodno obilježiti još jedan detalj - koji dugo nije viđen

Kada će biti konstituirajuća sjednica Sabora?

Ćorić je ustvrdio i kako će broj ministarstava zasigurno biti manji od sadašnjih 20, a da će, prema tome, i trebati manji broj ministara. Ponovljeni izbori na jednom biračkom mjestu održat će se ovaj vikend, pojasnio je Ćorić.

"Tek od 20. srpnja teku rokovi za sazivanje sjednice Sabora, a sjednica se mora održati u roku od 20 dana. Dakle, potkraj srpnja i početka kolovoza očekujem konstituirajuću sjednicu Sabora, a potom i potvrđivanje nove Vlade", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje povećanje broja turista

Tvrdi da će prvih 100 dana Vlade biti posvećeno naporima da učine ekonomske rezultate u drugom dijelu godine što boljima. "Vidjet ćemo kako i na koji način će se ova turistička sezona odigrati. Vjerujemo da u narednim tjednima možemo očekivati povećanje broja turista", pojašnjava Ćorić.

Iako ne misli da Hrvatsku na jesen očekuje "armagedon" u smislu naglog pada BDP-a, kaže kako nas zasigurno očekuje izazovna jesen. "Hrvatska je u ovu krizu ušla s vrlo dobrim makroekonomskim pokazateljima. Sljedeće godine očekujemo snažan rast BDP-a", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstruktivan saziv Sabora

Osvrnuo se još i na formiranje parlamentarne većine, rekavši da je siguran da će i druge političke opcije uvidjeti važnost trenutka i potrebu da se ovako velika većina od 76 ruku podrži i kod konstituiranja, ali i kasnije u Hrvatskom saboru.

"Ono što smo čuli prije parlamentarnih izbora, neke pojedine političke opcije i diskvalificiraju u tom smjeru. Potrebnih 76 ruku je tu i to je ono što je bitno prije svega za formiranje Vlade. Mi smatramo da će ovaj saziv Hrvatskog sabora sam po sebi biti konstruktivan i da će pozdraviti konstruktivne prijedloge Vlade, a očekujemo i konstruktivne prijedloge opozicije", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li i dalje biti ministar?

Ćorić je rekao kako svojih proteklih nekoliko godina rada promatra dosta kritično. Smatra da je na predsjedniku Vlade da kreira tim koji će najbolje moguće raditi svoj posao. "Hoću li biti dio tima to ovisi o novom mandatu i predsjedniku Plenkoviću. Siguran sam da će u narednim danima biti razgovora na tu temu", rekao je Ćorić.

Istaknuo je i kako se nada da će Zdravko Marić i dalje ostati ministar financija te kako on osobno nije zainteresiran za vođenje tog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aferi Vjetroelektrane i Ini

Što se tiče afere oko Ine te afere Vjetroelektrane, kaže da se iz njegove osobne pozicije tu nema što za zamjeriti. "Ono što sam učinio po pitanju Ine jest da smo Inu iz jednog političkog aspekta pokušali i dijelom uspjeli prebaciti u poslovni. Mi smo otvoreni za suradnju sa svim našim tijelima i tu nemam što za dodati".

O tome stoje li još na tome da bi se Ina trebala vratiti u hrvatske ruke, kaže kako je to ispisano i u njihovu izbornom programu te kako će u drugoj polovici sljedećeg mjeseca stići finalno izvješće njihovih konzultanata oko Ine, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo