PREDSTAVNICI HDZ-A, SDP-A I ŠKORINA POKRETA OTKRILI KAKO BI PROMIJENILI OBRAZOVANJE: / 'HDZ to više neće prepuštati partnerima'

Image
Foto: HRT

Fuchs ističe kako je najveća opasnost provoditi reformu na brzinu

12.6.2020.
21:59
HRT
VOYO logo

Predstavnici tri najjače političke opcije u Mreži prvog Hrvatskog radija raspravljali su obrazovanju. Iako i Radovan Fuchs ( iz HDZ-a) i Sabina Glasovac (Restart koalicija) i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta tvrde da za sada nisu o razgovarali o tome tko bi trebao preuzeti mjesto ministra obrazovanja, kažu da imaju jasne ciljeve.

Image
GRMOJA PROGOVORIO O PROBLEMIMA U ŠKOLSTVU: /

'Obrazovanje je za vrijeme ove Vlade postalo šrot roba kojom se trguje'

Image
GRMOJA PROGOVORIO O PROBLEMIMA U ŠKOLSTVU: /

'Obrazovanje je za vrijeme ove Vlade postalo šrot roba kojom se trguje'

'To nije posao za neke ad hoc ekspertne skupine'

"Ja sam svoju dionicu istrčao", rekao je Fuchs na pitanje planira li biti ministar ako će HDZ formirati Vladu, ali ističe kako HDZ ovoga puta ne bi prepustio obrazovanje koalicijskom partneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S reformom obrazovanja bi nastavio, ali ne bez ozbiljne analize onoga što je do sada napravljeno i temeljite pripreme. Pritom, ističe, to je posao za postojeće institucije i znanstvene institute, a ne "neke ad hoc ekspertne skupine nezavisnih eksperata“.

Nakon što proanaliziramo stanje u sustavu, možemo donijeti određene zaključke, korigirati ono što treba korigirati, promijeniti oko što treba promijeniti i nastaviti jednostavno dalje, zaključio je Fuchs, te dodao kako je najveća opasnost da se reforma vaćnog sustava radi na brzinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveznih devet godina, naglasak na srukovno obrazovanje

Glasovac je kazala da joj je drago da HDZ ukoliko bude sastavljao Vladu neće prepustiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja koalicijskom partneru i gledati sa strane kako netko odustaje od službene državne politike.

Dodala je da Restart koalicija želi nastaviti cjelovitu kurikularnu reformu onako kako je ona zamišljena, bez previše potresa u sustavu. "Mi sada u sustavu imamo kaos", poručila je Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od konkretnih mjera rekla je kako se zalažu za uvođenje obaveznog devetogodišnjeg obrazovanja i za cjelodnevni boravak u školi, ali i puno veću pozornost strukovnom obrazovanju te će inzistirati na osnivanju centara kompetencija u svim sektorima.

"Strukovno obrazovanje mora biti motor pokretanja gospodarstva", smatra Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da će pružiti snažniju podršku učiteljima i nastavnicima, te osigurati kvalitetu na svim razinama, posebno vodeći računa o sustavu ocjenjivanja.

Zaštita nastavnika, bez pritiska roditelja na školu

Peternel je istaknuo da mu je žao što mora polemizirati o obrazovanju s Fuchsom jer ga smatra zadnjim ozbiljnim ministrom u tom sustavu, i potom kritizirao bivšeg SDP-ovog ministra Jovanovića. "To je jedna potpuna elementarna nepogoda koja je uništila sustav visokog obrazovanja za idućih 20 godina“, tvrdi Peternel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovnom obrazovanju, ističe, treba riješiti goruće probleme.

"Moramo riješiti status nastavnika, punu primjenu zakonskih odredbi o nastavniku kao službenoj osobi. Moramo riješiti status roditelja da ne mogu vršiti pritisak na škole i nastavnike. Moramo riješiti usavršavanje kadrova, rekao je Peternel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako škola i odgojna i obrazovna ustanova "Ovo što imamo sad je loše i nemamo djecu u školi. Nitko nam nije objasnio zašto je ova školska godina izgubljena", rekao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo