PREDSTAVLJENA ESKADRILA MIG-OVA: / "Ratno zrakoplovstvo je malo, ali efikasno"

Image
Foto: Večernji list/PIXSELL, Boris Scitar

U 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u vojarni "Pukovnik Marko Živković", održano je predstavljanje Eskadrile borbenih aviona u sastavu 91. zb HRZ i PZO-a.

22.7.2015.
16:31
Večernji list/PIXSELL, Boris Scitar
VOYO logo

Predstavljanje je uslijedilo nakon što je prošlog tjedna i 12. MIG-21 završio sa svim ispitivanjima i probnim letovima nakon remonta te je utvrđeno da je spreman za primopredaju HRZ i PZO-u. Tako je kompletirana eskadrila MIG-21 te u potpunosti završen remont, produžen životni vijek i izvršene nadogradnje borbenih aviona.

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je malo, ali efikasno zrakoplovstvo. Posjedujemo remontirane MIG-ove 21 koji su spremni izvršavati svoje zadaće i efikasne radarske sustave. Naše zračne snage angažirane su 24 sata dnevno, pomažu civilnim institucijama u gašenju požara, aktivno sudjeluju u hitnom medicinskom prevoženju te u akcijama traganja i spašavanja“, istaknuo je general DragoLovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanju je prisustvovao i FrankGorenc, zapovjednik NATO zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi te general bojnik DraženŠčuri, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

"Jako smo zadovoljni vašim angažmanom"

General Frank Gorenc izrazio je zadovoljstvo posjetom Oružanim snagama RH i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, te izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim kolegama. Potom je i osobno sjeo u kokpit jednog MIG-a 21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mala ste i snažna država s velikim kapacitetima i sposobnostima, članica ste NATO-a i vjerodostojan partner. Hrvatski piloti sudjeluju i u obukama za mirovne misije, i jako smo zadovoljni vašim angažmanom", istaknuo je general Gorenc.

U sklopu predstavljanja eskadrile održana je i pokazna vježba "Air policinga", prema kojoj su nadležne NATO strukture upozorile dežurni par hrvatskih MIG-ova da je jedan zrakoplov neovlašteno ušao u hrvatski zračni prostor. Zrakoplovi su krenuli u presretanje te su metu, koji je dobio hrvatski zrakoplov Pilatus PC-M9, prisilili na slijetanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, predstavnici medija i prisutni imali su prilike vidjeti i prelet tri MIG-a 21, koji uvježbavaju postroj za svečani mimohod koje će se održati 4. kolovoza 2015. godine u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas.hr

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo