BORBA PROTIV POSKUPLJENJA / Ovako će izgledati aplikacija koja bi trebala pratiti cijene u trgovinama: Stajala je više od 25.000 eura, u projekt se uključila samo tri lanca

Svakih 15 dana, kad uđete u pojedini proizvod moći ćete vidjeti promjenu koju trgovci sami unesu ako se dogodila

10.2.2023.
16:28
VOYO logo

Na press konferenciji ministarstva gospodarstva i održivog razvoja predstavljena nova aplikacija - 'Kretanje cijena'. “Znate tko su trgovci s bijele liste, to su naši partneri KTC, KONZUM i Tommy”, rekao je Jurica Lovričević, savjetnik ministra gospodarstva.

“Molili smo i pozivali ostale da se pridruže, ali nisu. Zašto? Pitajte njih. Naći ćemo sami načina da i njihove cijene stavimo. Aplikacija je gotova i nalazi se u testnoj fazi. Idući će tjedan biti funkcionalna”, rečeno je na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakih 15 dana, kad uđete u pojedini proizvod moći ćete vidjeti promjenu koju trgovci sami unesu ako se dogodila.

Image
ODNOSI SE NA TRI DUĆANA /

Ministarstvo gospodarstva o poskupljenjima i bijelim listama trgovaca: Predstavili su aplikaciju gdje se može pratiti kretanje cijena

Image
ODNOSI SE NA TRI DUĆANA /

Ministarstvo gospodarstva o poskupljenjima i bijelim listama trgovaca: Predstavili su aplikaciju gdje se može pratiti kretanje cijena

Koliko je koštala aplikacija?

"Mislim da je aplikacija koštala 200-tinjak tisuća kuna. To se radilo preko javne nabave. Ispod 26 tisuća eura je cijena”, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatraju li u Ministarstvu gospodarstva neuspjehom da je tek trećina trgovaca pristala biti na bijeloj listi, Lovričević je rekao:

“Ne mislim da smo mi pogriješili u odnosu prema trgovcima. Oni očito tu ne vide interes. Mislim da to nije dobro ni za njih ni za potrošače. Nije problem popisati cijene. Nego to što nemamo povijesne podatke koje ne možemo imati ako ih oni ne daju. Ova tri trgovca čine 38 posto trgovca. Mislim da je to dovoljno da ostvarimo ono što smo htjeli”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije nitko nikome zabranio da se dižu cijene, pitanje je opravdanosti dizanja cijena”, naglašavaju iz ministarstva.

Koje su cijene porasle?

“Mogu vam reći da smo zadovoljni ovom aplikacijom i rezultatima koje je ona polučila. Ispred sebe imam tri liste na kojima se vidi koliko su cijene 300 proizvoda porasle u prvom mjesecu. U Konzumu su porasle tri cijene: paprika, tikvica i šećer. Radi se o robi iz uvoza. Svii ostali proizvodi su zadržali istu cijenu ili su na određenim akcijama. 133 proizvoda je na akciji, ima nižu cijenu nego prošli mjesec”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Tommyja imamo četiri skuplja artikla. Vrlo mali broj artikala ima veću cijenu. I kod KTC-a isto slično, šest artikala ima veću cijenu. Vrlo dobre rezultate već sada imamo zbog ovakvog načina praćenja cijena. Mislim da ćemo njome spriječiti neopravdano dizanje cijena”.

“Naravno, treba nam vremena da razvijemo aplikaciju, da dodamo nove funkcionalosti, ali očekujem da aplikacija krene s radom vrlo brzo. Ne želimo dati građanima poluproizvod”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni nije normalno da je hrana u Hrvatskoj skuplja jedan posto od europskog prosjeka, a prije dvije godine je bila 3 posto ispod europskog prosjeka. Po meni to pokazuje da su neke stvari određeni proizvođači pretjerali”.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo