uz suradnju japana i ebrd-a / Predstavljen projekt o održivoj obnovi potresom pogođene Petrinje koja brine i o zelenom urbanizmu

Image

Predstavili dva potencijalna razvojna scenarija čija je ključna značajka obnova zapuštenog prostora u blizini bivšeg željezničkog kolodvora u Petrinji, koji ima potencijal za novo stambeno naselje mješovite namjene te privlačenje novih gospodarskih i društveno-kulturnih aktivnosti

14.6.2023.
18:54
VOYO logo

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je prve rezultate projekta o održivoj obnovi potresom pogođene Petrinje.

Projekt je financiran od strane japanske Vlade putem Fonda za suradnju Japana i EBRD-a. Cilj ovog projekta je kreiranje prijedloga za obnovu grada kako bi se zaustavio gospodarski pad i potaknuo ponovni rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi rezultati projekta „Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa – strateška podrška (Building Back Better)“ predstavljeni su danas u Petrinji na događanju koje su otvorili Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za središnju Europu, Magdalena Komes, gradonačelnica grada Petrinje te Nj.E. Iso Masato, veleposlanik Japana u Hrvatskoj.

Image
Image

„Krajnji cilj ovog projekta je osigurati čvrste temelje za buduće infrastrukturne projekte urbane regeneracije koji će biti dogovoreni s lokalnom zajednicom i usmjereni na izgradnju dugoročne otpornosti, održivost i podizanje kvalitete života te poticanje lokalne ekonomije“, izjavila je Victoria Zinchuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EBRD je na projektu angažirao međunarodne i lokalne stručnjake s područja urbane regeneracije da identificiraju najbolje prakse i ključne prilike za zelenu urbanu regeneraciju grada nakon potresa.

Također, angažirani su eksperti za civilno društvo koji će s lokalnim stanovništvom i organizacijama civilnog društva predstaviti ideje za održivu obnovu grada. Pripremljeni zaključci i scenariji će se potom dostaviti lokalnoj upravi grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
svaka čast! /

Andrijana je predana volonterka: 'Volontiranje me ispunjava. Petrinja je bila najteža, bilo je najstresnije'

Prilikom izrade scenarija, tim stručnjaka za urbanu regeneraciju - švicarski KCAP i hrvatski Urbanex, upotrijebio je multifazni i analitički pristup kako bi bolje razumjeli implikacije potresa na različitim razinama, kako bi sagledali demografiju i tokove kretanja stanovništva, gospodarstvo i društvena dinamiku, zelene površine i različite planove razvoja grada.

Danas su predstavili dva potencijalna razvojna scenarija čija je ključna značajka obnova zapuštenog prostora u blizini bivšeg željezničkog kolodvora u Petrinji, koji ima potencijal za novo stambeno naselje mješovite namjene te privlačenje novih gospodarskih i društveno-kulturnih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Predstavnici Zaklade Solidarna, koji okupljaju stručnjake s područja civilnog društva i duboko su ukorijenjeni u lokalnu zajednicu, prezentirali su planove za uključivanje lokalnog stanovništva u idućim fazama projekta kroz fokus grupe, radionice i javne prezentacije.

Do danas, EBRD je investirao 4,5 milijardi eura u hrvatsko gospodarstvo, od čega više od 1 milijarde eura u održivu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo