'mogao je i pressicu' / Predsjednik je otkrio da je nervozan, djelovao je ukočeno... Komunikologinja za Danas.hr o prvom televizijskom obraćanju Milanovića

Image
Foto: RTL / Screenshot

Predsjednik je u govoru bio poprilično ozbiljan, moglo se zaključiti da je sve što govori unaprijed pripremljeno. Nije bilo njegovih uobičajenih pošalica ili neprimjerenih epiteta kojih u njegovom riječniku inače ima i previše

7.7.2023.
16:58
RTL / Screenshot
VOYO logo

Nikoga nije nazvao "plamenim jazavcem" niti "herojskim zecom", "opuškom" ili "poltronom". Nismo čuli ni da je itko "spreman za psihijatriju", kako to on već zna opisati u svojim izletima pred kamerama. Sinoćnje izvanredno obraćanje naciji predsjednika Zorana Milanovića bilo je kud i kamo drukčije u odnosu na njegove medijske istupe na koje smo inače navikli.

U prvom ovakvom obraćanju kojem smo svjedočili za njegova predsjedničkog mandata, Milanović je, tvrdi, odlučio upozoriti hrvatsku javnost. Premijera Andreja Plenkovića je prozvao da sprema politički udar na ustavni poredak i demokraciju te rekao da HDZ želi kontrolu nad Vojno-sigurnosnom obavještajnom agencijom. "Kao predsjednik Republike i ujedno Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima", poručio je preko malih ekrana predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA /

Milanović: 'Plenković sprema udar na ustavni poredak i demokraciju! HDZ želi kontrolu nad VSOA-om'

Image
OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA /

Milanović: 'Plenković sprema udar na ustavni poredak i demokraciju! HDZ želi kontrolu nad VSOA-om'

Premijer Plenković mu je danas odgovorio i sve to nazvao "blesimetar poslanicom" te kazao da je ovo potpuno neuobičajen način komunikacije za instituciju koju Milanović predstavlja.
"Pitao sam se je li jučer izbio rat. Pitao sam se je li izbila neka nova epidemija, pitao sam se je li se jučer možda dogodio neki ogromni potres, poplava, požar, strašna nesreća, a da mi u Vladi za to nismo čuli", izjavio je.

Nije propustio priliku da dodatno "bocne" Milanovića. "Pretpostavljam da je na ovaj način izbjegnuto da se dođe u rizik otklanjanja prisustva novinara iz nekih medija ili rizika odgovaranja na moguća pitanja", opet se vračajući na događaj od prije nekoliko dana kada je Milanović novinaru Jutarnjeg lista zabranio da dođe na njegovu press konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je u govoru bio poprilično ozbiljan, moglo se zaključiti da je sve što govori unaprijed pripremljeno. Nije bilo njegovih uobičajenih pošalica ili neprimjerenih epiteta kojih u njegovom rječniku inače ima i previše. Govor je u RTL-u Danas odmah komentirao ministar obrane Mario Banožić. Tvrdio je da se radi o čitanoj izjavi koju je napisao netko iz Milanovićevog PR tima. "U protivnom da je predsjednik morao dati samostalno izjavu imali bi uvrede kao što je to bilo zadnji put", prokomentirao je.

Ovakvom smo direktnom obraćanju hrvatskim građanima svjedočili prvi put otkako je Milanović prisegnuo za predsjednika. To je ujedno i najdirektniji način obraćanja, objašnjava nam komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel. "Nakon njega nema ništa jače, s više autoriteta i uperenih reflektora u onoga koji govori", kaže. Upravo je takav način obraćanja dosta moćno sredstvo dolaska do ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nije sigurna koliko je upravo ta forma bila nužna jer se ovakve teme mogu pretresati i na konferencijama za medije. "Ali očito je predsjednik mislio da ništa manje ne dolazi u obzir i htio da to bude upečatljivo", dodaje.

Dok ga premijer i ministar obrane danas prozivaju zbog unaprijed pripremljene izjave koju je čitao, Leinert-Novosel tvrdi da je logično da se takva obraćanja pripremaju unaprijed kako bi se smanjila mogućnost za eventualnu pogrešku. Ovakvo izvanredno obraćanje je, nastavlja, posljedica višemjesečne i dugogodišnje nekomunikacije između ključnih osoba koje je u jednom trenutku moralo ovako završiti. "Kad ne sjednete za stol i ne krenete rješavati stvari koje trebate rješavati, imate latentnu prijetnju koja može ovako eskalirati", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirala je i predsjednikovu neverbalnu komunikaciju tijekom obraćanja. Milanović je sjedio za stolom, a vidio mu se samo gornji dio tijela i ruke položene na stol. Naciji se obratio u tamnom odijelu i jednobojnoj kravati koja nije odvlačila pozornost, a moglo se primijetiti da je bio više ukočen nego što je to slučaj kada daje obične izjave za medije. "Mislim da se njemu puno toga intenzivno događa zadnjih dana. Može se tu otkriti određenu napetost i recimo to tako nezadovoljstvo što se sve tako rješava", zaključila je komunikologinja.

POGLEDAJTE VIDEO: Banožić nakon Milanovićevog obraćanja: 'Očekujem da se urazumi. Ako nisam u pravu neka ide na Ustavni sud'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo