Ljudska prava / Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora kritizirao urušavanje ljudskih prava

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ivan Zvonimir Čičak osvrnuo se na pitanje ljudskih prava, slobode govora, migranata i upotrebe totalitarističkih simbola

9.12.2016.
18:49
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREBPredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak se na, dodjeli priznanja za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava, osvrnuo na, stigmatizaciju vjernika, pitanje vanjske politike, migranata, nevladinih udruga koje se bave ljudskim pravima, pitanje slobode medija, ali i totalitarističkih simbola. 

U europskom civilizacijskom krugu došlo je do krize identiteta, vezano uz problem ljudskih prava koji je kulminirao događanjima s migrantima, rekao je Čičak kritizirajući stvaranje zidova i ograda. Na scenu, kazao je, stupa partikularni izolacionistički egoizam, kao podloga za stvaranje novih nacionalizama s vrlo netolerantnim porukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čičak je, govoreći o vanjskoj politici Hrvatske rekao da bi "bilo dobro da hrvatska politika ostavi Bosnu i Hercegovinu njenim građanima i pravnim institucijama, kao što im je uostalom, u ime međunarodne zajednice poručila američka veleposlanica u Sarajevu".

"Hrvatska bi trebala pomagati Hrvatima u susjedstvu, prvenstveno nudeći vlastita iskustva u jačanju pravne države", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirajući ponovno pojavljivanje simbola totalitarnih sustava, Čičak je govorio o kršenju ljuskih prva kroz rasizam, šovinizam i slično.

"Hrvatskom tutnje zahtjevi za zabranama simbola totalitarnih sustava. Ukopani smo u povijest kao u ratne bunkere i bojim se da će 'rat ustaša i partizana' nadživjeti nas i našu djecu. Vlada najavljuje zakon kojim bi se ti i takvi simboli zabranili. Ne krije li se u tome opasnost od povrata verbalnog delikta, koji bi slobodu izražavanja prepustio policiji i sudovima?", zapitao se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na primjer zloupotrebe i nedavnog pokušaja dodjele financijskih sredstava nekim nevladinim portalima, upozoravajući da je takav model podjele sredstava više pravilo nego iznimka. 

Kritizirao je ministra unutrarnjih poslova smatrajući da ruši ugled institucija. "Projekt takvog izbora ustavnih sudaca osmislio je upravo Most kroz lik i djelo jednog od svojih čelnika, Podolnjaka. HHO se jedini javno usprotivio takvom modelu izbora sudaca, ali i osoba koje su izabrane", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čičak je ustvrdio i da je nužno preispitivati rad pravosudnih institucija, ali samo argumentima i dokazima. Pritom, kaže, valja voditi računa da se očuva institucija Ustavnoga suda. 

Obrušio se i na rad ministra pravosuđa Ante Šprlje jer "otvoreno zagovara treći entitet u BiH ne vodeći računa o političkim posljedicama takvih izjava koje se automatski pripisuju cijeloj vladi čiji je on ministar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo