DANI HRVATSKOG TURIZMA / Predsjednicu dočekali Škorinim hitom: 'Osmijeh na licu, ali ne blagi, nego široki, to otvara sva vrata'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ono najvrednije što Hrvatska ima je čovjek, on je u središtu i neprestanog rasta turizma i zato čestitam svima u turizmu', kazala je predsjednica

4.10.2019.
22:38
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Državni vrh predvođen hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem sudjelovao je u petak navečer na završnici Dana hrvatskog turizma (DHT) u Osijeku, na kojima je Rovinj proglašen - turističkim odredištem godine.

Završnica DHT-a, koji su se od 2. listopada održavali u pet slavonskih županija, u Osijeku je okupila više od tisuću sudionika, turističkih djelatnika i njihovih partnera te drugih gostiju. Nazočno je bilo i 11 ministara, među kojima i ministar turizma Gari Cappelli, te brojni župani, gradonačelnici i drugi uzvanici iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu rovinjskom gradonačelniku Marku Paliagi uručila je predsjednica Grabar Kitarović, istodobno čestitajući i Rovinju i svima u turizmu na predanom radu i rezultatima. Na završnici DHT-a tradicionalno su dodijeljene nagrade za deset najboljih u turizmu ove godine, kao i godišnje turističke nagrade "Anton Štifanić", a prvaku Rovinju, koji je to bio već nekoliko puta, konkurenti su ove godine bili Zadar i Mali Lošinj.

"Predivno je biti u Osijeku u baroknoj Tvrđi kad se tu prvi put DHT održava na kontinentu, a ne na moru, i na tome čestitam svim organizatorima", rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je predivna zemlja, bez pretjerivanja, najljepša na svijetu, ima veliko kulturno i povijesno blago i nigdje nema toliko raznolikosti. Ali moderni turisti su sve zahtjevniji, traže različitost i autentičnost, i treba se i tome prilagoditi, no ono najvrednije što Hrvatska ima je čovjek, on je u središtu i neprestanog rasta turizma i zato čestitam svima u turizmu", kazala je predsjednica.

Dodala je kako je primijetila da je puno nagrada otišlo u Istru, što i zaslužuje, ali treba, smatra, više poraditi i na drugim destinacijama u Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom zagorju i drugdje jer će kontinentalni turizam biti nešto što će se tražiti i može puno ponuditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba i dalje nastaviti brendirati zemlju po mjeri svakog čovjeka u Hrvatskoj, da se u turizmu oslanjamo i na domaće, a ne samo strane turiste. Osmijeh na lice, ne blagi nego široki, to otvara sva vrata i to je ono što jesmo", poručila je turističkim djelatnicima predsjednica.

Jandroković: Dosegnuli ste međunarodnu konkurentnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu "Anton Štifanić" dobio je za životno djelo Frane Skoblar iz zadarskoga Turist hotela, a uručio mu ju je Jandroković. Uz čestitku, istaknuo je da su ljudi u turizmu ti koji nose sezone i razvoj.

"U turizmu ste dosegnuli međunarodnu konkurentnost, vaše je tržište zahtjevno, a vi na njemu igrate i pobjeđujete i na tome vam hvala", kazao je Jandroković, koji vjeruje i da će Osijek i kontinent također ubuduće imati više turista jer imaju što ponuditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednicu dočekali Škorinim hitom: 'Osmijeh na licu, ali ne blagi, nego široki, to otvara sva vrata'

Image

Predsjednicu dočekali Škorinim hitom: 'Osmijeh na licu, ali ne blagi, nego široki, to otvara sva vrata'

Plenković: Turizam jača hrvatsko gospodarstvo 

Premijer Plenković uručio je godišnju turističku nagradu "Anton Štifanić" Ivanu Sabljiću, direktoru regije Hotela Valamar Collection Dubrovnik President i Valamar Lacroma Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom premijer je zahvalio svima u turizmu na još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni koja će ove godine završiti s, kako je rekao, "standardnim brojkama od oko 20 milijuna turista i više od 100 milijuna noćenja te s prihodima od domaćih i stranih turista od oko 12 milijardi eura, čime turizam jača i hrvatsko gospodarstvo".

"Posebno mi je drago da je DHT u pet slavonskih županija. Čestitam organizatorima, a to se uklapa i u Vladin projekt Slavonija, u čiji je turizam u zadnje tri godine uloženo 60 milijuna kuna", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cappelli je uručio nagradu "Anton Štifanić" za tvrtke njemačkom touroperatoru-specijalistu za Hrvatsku ID Riva Toursu iz Münchena, čiji je osnivač Selimir Ognjenović, koji se među prvima s partnerima iz Osijeka i Baranje zauzimao za to da se Dani hrvatskog turizma održe u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom turizmu dobio je dugogodišnji i donedavni pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, dok je nagradu za održivi turizam dobio projekt Geopriče UNESCO Geo parka prirode Papuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaža godine je Rajska plaža u Loparu na Rabu, marina godine je Olive Island Sutomišćica, restoran godine je Spinnaker iz Poreča, a turistički događaj godine je koprivnički Renesansni festival.

Kamp godine je Aminess Maravea Resort iz Novigrada, destinacijska putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije, a hotel godine je Valamar Girandella Resort u Rapcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večerašnjoj svečanosti nazočili su, uz Cappellija, ministri: Gordan Grlić Radman, Zdravko Marić, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat, Tomo Medved, Marko Pavić, Predrag Štromar, Mario Banožić, Josip AladrovićMarija Vučković.

Premijer je posjetio i osječkoga gradonačelnika Ivicu Vrkića, a kad su premijer i predsjednica posjetili Tvrđu, tamburaši su im zapjevali veliki Škorin hit. Predsjednica je dobila i diplomu za položen ispit iz stručnog osposobljavanja za zanimanje „strojovođa za male vlakove“, nakon što je posjetila štand Gorana Denca, kolekcionara malih vlakova iz Virovitice, i pokrenula jednu kompoziciju. 

Predsjednica je u dvorište ušetala usred pjesme Miroslava Škore „Garavušo, garava“, a dok su se ona i premijer upoznavali s čarima baranjske kuhinje, piše Jutarnji list, tamburaši su već krenuli s drugom pjesmom pa su ih ispratili uz stihove Najboljih hrvatskih tamburaša „Širok šor, ledina, čuvaj se, jedina, seoskih mangupa ...“

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo