PREDSJEDNIČKI KVADRATI: / Grabar Kitarović dobila povlašteni kredit MVP-a, Mesića skućila supruga

Image
Foto: Ured predsjednice
17.8.2015.
15:21
Ured predsjednice
VOYO logo

S obzirom da je na tu vilu imao stanarsko pravo, Tuđman ju je u svibnju 1992. otkupio i to samo dva dana prije stupanja na snagu zakonskog rješenja koje je onemogućavalo otkup rezidencijalnih objekata, i tim potezom izazvao burne reakcije.

Mesića "skućila" supruga

Bivšeg predsjednika StjepanaMesića, kako je sam tvrdio, u Zagrebu je skućila supruga Milka i to u stanu u Ilici koji je dobila 1977. godine. Ona je zamijenila manji stan čiji je također bila vlasnica. Prije pet godina kupili su dva stana u elitnoj zgradi. Do prodaje stana u Ilici novac im je posudio slovenski poduzetnik BožoDimnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički protivnici Ive Josipovića optuživali su ga da je jedna od njegovih nekretnina u prošlosti bila oduzeta Židovima. On je to demantirao i kazao da je riječ o zgradi izgrađenoj sedamdesetih godina.

Kamata od 4%

Ministarstvo vanjskih poslova osiguralo je 1995. godine povlašteni stambeni kredit za KolinduGrabarKitarović. Kredit je podignut u Privrednoj banci u visini 70 tisuća njemačkih maraka s kamatom od četiri posto. Polog od 35 tisuća DEM-a platio je MVP novcem prikupljenim od konzularnih pristojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve je kredite dobilo još 14 zaposlenika, a ime Kolinde Grabar Kitarović nije isplivalo u medijima jer tada nije bila previše zanimljiva javnosti.

Prije 20 godina hrvatske banke tek su počele davati stambene kredite, a za obične građane kamate su, podatak je s web stranice HNB-a, prosječno iznosile 14 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik predsjednice LukaĐurić kazao je kako su "povoljne kredite dobili svi zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova" te dodao: "Sigurno i današnji premijer ZoranMilanović".

"Predsjednica je svoj kredit uredno otplatila i to je sve", naglašava Đurić, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list/Danas.hr

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo