PREDSJEDNICA ŽELI RAST BDP-A OD 5 POSTO: / 'Moramo raditi brzo jer vrijeme nije saveznik. Zadaća politike je jasna.'

Image
Foto: Pixsell

Kolinda Grabar Kitarović je sudjelovala na Danu Osječko-baranjske županije

1.6.2019.
13:14
Pixsell
VOYO logo

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u subotu je obilježen Dan Osječko-baranjske županije, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom poručila kako je ravnomjeran i policentričan razvoj Hrvatske ključ demografske obnove Slavonije i cijele države te da će njezina radna skupina na jesen izraditi i predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Predsjednica je istaknula i kako je godinu dana od otvaranja njezina privremenog ureda ta Županija napravila zamjetne razvojne iskorake, pri čemu Vladin projekt Slavonja, Baranja i Srijem "daje dobre razvojne učinke i dati će još bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je kako dosadašnje napore za razvoj poljoprivrede treba još pojačati, jer "hrvatski seljak treba državu koja će mu omogućiti profitabilnu proizvodnju, kako kroz jeftinije kreditiranje i poticajnu poreznu politiku tako i kroz racionalno udruživanje u klastere i zadruge te agrotehnološku pomoć".

Kako bi se zaustavilo iseljavanje potrebna je odlučna i brza državna intervencija, počevši od poticajne porezne politike u prilog investicija i plaća, subvencija i posebnih demografskih jera za mlade obitelji, u svemu tome odgovornost imaju lokalne zajednice, općine i gradovi, istaknula je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović: Moramo raditi brzo

Odličnom je ocijenila vijest o rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju, kazavši kako je to "veliki iskorak, jer omogućuje ne samo servisiranje dugova, već i stvarni rast, a još je bolja vijest da se rast BDP-a ne temelji samo na potrošnji, već i na proizvodnji te izvozu". Izrazila je nadu da se na tome neće stati te da će to biti zalog za rast BDP-a od pet posto "na krilima investicija i izvoza". Taj rast je dostižan, ali traži još više zajedništva, organiziranosti i odlučnosti za promjene. Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik. Zadaća politike je jasna, širiti prostor rada, obrazovanja, kreacije, poduzetništva i demokracije te otvarati put na vanjska tržišta, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. Posebno se obratila mladima koji "ostaju u svome zavičaju gradeći uspješne poduzetničke i životne priče".

"Treba nam vaš entzuijazam i optimizam. Onima koji su otišli želim reći da povratak ne znači neuspjeh, naprotiv, donesite nam svoje iskustvo, budite kraetori napretka, ne samo u Slavoniji, nego u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić: 19 milijardi kuna za projekte u Slavoniji

Izaslanik predsjednika Vlada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", 19 milijardi kuna Vlada predvidjela za projekte u Slavoniji, kojoj treba kotač zamašnjak za bolji i kvaltietniji život svih stanovnika.

Istaknuo je kako je ta županija, s 1,5 milijardi kuna u posljednje tri godine, najuspješnija po povlačenju sredsva Programa ruralnog razvoja što omogućava da poljoprivrednici ostaju živjeti i raditi Slavoniji. Naglasio je i kako je u pripremi preko 250 projekata za povećanje konkuretnosti poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji, poput novih farmi, voćnjaka i plastenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivreda u ovoj Županiji ima bezbroj lijepih priča, to je baza i struktura koju moramo čuvati i osigurati da bude još uspješnija u budućnosti, Želimo da poljoprivreda bude prepoznata ne kao nužda već kao prilika, zbog koje se isplati ostati u Slavoniji. Hvala onima koji podržavaju Vladinu politiku prema Slavoniji, a hvala i onima koji je kritiziraju, jer oni nas tjeraju da budemo što bolji, učinkovitiji i uspješniji, poručio je ministar Tolušić.

Anušić: Želimo osigurati ravnomjeran razvoj

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izvijestio je kako je Županija pokrenula niz projekata, poput energetske obnovu zgrada, izgradnje 14 sustava navodnjavanja, regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), nove zgrade 1. osječke gimnazije i srednje škola u Donjem Miholjcu, pri čemu vrijednost projekata doseže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio osigurava se iz EU fondova te u suradnji s Vladom RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Pokrenuli smo županiju, postavili smo čvrste temelje za razvoj i tu nećemo stati", poručio je Anušić. Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena županijska javna priznanja. Tijekom boravka u Osijeku predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Centar za autizam te Dom za stare i nemoćne osobe.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo