PREDSJEDNICA U POSJETU MAĐARSKOJ: / Od Orbana i Adera će tražiti objašnjenje za blokadu hrvatskog ulaska u OECD

Image
12.9.2017.
11:57
VOYO logo

Tijekom jednodnevnog radnog posjeta Budimpešti koji je započela susretom s premijerom Viktorom Orbanom u mađarskom parlamentu, a sastat će se i s predsjednikom Janosom Aderom, Grabar-Kitarović će pokušati dobiti objašnjenje za mađarsku blokadu, nakon što se i Slovenija prije nje izjasnila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo jer Zagreb ne želi provesti kompromitiranu arbitražnu odluku o hrvatsko-slovenskoj granici.

MINISTRICA DALIĆ O MAĐARSKOJ BLOKADI HRVATSKE: ‘Argumenti su im neobični, ali riješit ćemo to’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati", najavila je ranije predsjednica, rekavši da je neugodno iznenađena stajalištem Mađarske.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spor između Hrvatske koja ima 44 posto dionica INA-e i strateškog partnera MOL-a koji ih ima 49 posto uz upravljačka prava već dulje vrijeme zasjenjuje odnose Zagreba i Budimpešte, unatoč izjavama s obje strane kako to pitanje ne bi trebalo trovati međusobnu suradnju i dobrosusjedske odnose i da bi ga trebalo rješavati dijalogom, kao i da je ono previše ispolitizirano što nije dobro za rješavanje problema.

MAĐARSKA PLJUSKA HRVATSKOJ: ‘Zbog odnosa prema MOL-u i Hernadiju uskraćujemo vam potporu za članstvo u OECD-u’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži OECD-u, organizaciji koja ima 35 država, gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta, uputila pismo početkom godine, nakon što je premijer Andrej Plenković tijekom posjeta Davosu u siječnju razgovarao s glavnim tajnikom Joseom Angelom Gurriom.

Premijer Plenković tada je naglasio da je članstvo u OECD-u važno za Hrvatsku jer bi ta međunarodna organizacija, u kojoj Hrvatska još nije članica, dala konačni legitimitet zemlji na više područja što bi bi bilo posebice korisno u privlačenju stranih investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ERJAVEC O BLOKADI HRVATSKE U OECD-U: ‘Nijedna članica EU nije išla tako daleko…’

Novu diplomatsku ofenzivu mađarska strana nije pokrenula samo protiv Hrvatske već i protiv Rumunjske kojoj je također uskratila potporu za OECD prošli tjedan na sjednici Vijeća OECD-a u Parizu, zbog zatvaranja srednje katoličke škole u Targu Muresu (Marosvasarhely) koju pohađaju uglavnom mađarska djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim na slovenskoj strani, očito je da se i na mađarskoj strani razmišlja da bi se pritiscima ili eventualno ucjenama rješavala bilateralna pitanja, komentirao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Osim razgovora s Aderom i Orbanom, predsjednica će posjetiti i Dunavsku komisiju koja se smatra jednom od najstarijih međuvladinih međunarodnih organizacija na svijetu. Na čelu Dunavske komisije kao njezin predsjednik je trenutno veleposlanik Gordan Grlić-Radman, a glavni direktor njezina Tajništva je kapetan Petar Margić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Korvinovu sveučilištu hrvatska će predsjednica primiti počasni doktorat te predavati na temu "Snažnija Srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti".

NOVI ŠAMAR IZ LJUBLJANE: Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u OECD!; MVEP: ‘Ovo je iznenađujuće’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo