PREDSJEDNICA U PEKINGU: / Kina očekuje hrvatske ulagače, a Hrvatska poziva kineske

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotić

Drugog dana državnog posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastala se s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom.

15.10.2015.
16:34
PIXSELL, Miranda Cikotić
VOYO logo

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednice, nakon jučerašnjeg sastanka hrvatske predsjednice i kineskog predsjednika Xija Jinpinga kada je postignuto suglasje o potrebi jačanja hrvatsko-kineskog partnerstva, današnji sastanak značio je usredotočenje na podrobnije mogućnosti jačanja gospodarske suradnje kao i one u sklopu kineske inicijative Kina+16 i predsjedničine inicijative "Jadran-Baltik-Crno more".

Interes za hrvatske poljoprivredne proizvode

Imajući u vidu mogućnosti koje nudi inicijativa Kina+16 u vidu povoljnijih kreditnih uvjeta i sredstava iz posebnog fonda, premijer Li pozvao je Hrvatsku na veći angažman predlaganjem konkretnih ulagačkih projekata. O tome je Grabar Kitarović danas podrobnije razgovarala i tijekom sastanka s glavnim koordinatorom inicijative, zamjenikom ministra vanjskih poslova Wangom Chaom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom susreta s premijerom potvrđen je i interes Kine za većim uvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

Image
PREDSJEDNICA U PEKINGU: /

"Kina je u Europskoj uniji i NATO-u dobila još jednog postojanog prijatelja"

Image
PREDSJEDNICA U PEKINGU: /

"Kina je u Europskoj uniji i NATO-u dobila još jednog postojanog prijatelja"

Poziv tvrtki Huawei u Hrvatsku

U izaslanstvu Predsjednice Republike bio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je predstavio jačanje komorskih aktivnosti prema kineskom tržištu, što je premijer popratio s osobitim zanimanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sastanka s kineskim premijerom, predsjednica je položila vijenac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tiananmen.

Tijekom dana posjetila je i istraživački centar kineske tvrtke Huawei, uputivši poziv da ta tvrtka razmotri mogućnost ulaganja u Hrvatsku, posebice u području istraživanja i razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo