govor nakon sinjske alke / Predsjednica očekuje ambicioznu Vladu: 'Uvjerena sam da će birači znati kazniti one koji budu sijali razdor i podjele'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednica je poručila kako od sudionika na izborima očekuje punu odgovornost za izgovorenu riječ

7.8.2016.
20:03
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je, na završetku 301. Sinjske alke naglasila kako očekuje ambicioznu novu hrvatsku Vladu koja će znati politički definirati i odlučno provesti razvojne programe dok od dionika predstojeće kampanje očekuje punu odgovornost za izgovorenu riječ jer nam "trebaju sveobuhvatni provedivi programi, a ne ideologije".

Image
tradicionalna svečanost /

Tino Radanović je slavodobitnik 301. Sinjske alke: predsjednica mu uručila sablju i prsten

Image
tradicionalna svečanost /

Tino Radanović je slavodobitnik 301. Sinjske alke: predsjednica mu uručila sablju i prsten

"Očekujem ambicioznu novu hrvatsku Vladu koja će znati jasno politički definirati i odlučno provesti razvojne programe, bez nepotrebnih odugovlačenja, ali i otvorenost za dijalog sa svim zainteresiranim partnerima", rekla je nakon proglašenja slavodobitnika ovogodišnje Alke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju nam, ističe, sveobuhvatni provedivi programi, a ne ideologije. "Uvjerena sam da će hrvatski birači takve programe znati prepoznati i vrednovati, a kazniti sve one koji budu sijali razdor, podjele i isključivost bilo koje vrste", naglasila je.

Očekuje, kaže, da u žarištu predstojeće kampanje bude život hrvatskih građana – zapošljavanje, demografska politika, egzistencijalna sigurnost obitelji, radnička prava, poljoprivredna politika, ravnomjeran regionalni razvoj te poticajna porezna politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dionika predstojeće kampanje, kaže, očekuje punu odgovornost za izgovorenu riječ, a nada se i kako će kampanja biti oslobođena povijesnih rasprava o prijeporima Drugog svjetskog rata i poraća. "Isto tako znam da je nerasvjetljena povijest težak uteg budućnosti te stoga očekujem da će utvrđivanje pune povijesne istine o tom razdoblju naše prošlosti biti nakon izbora otvoren prostor stručne i političke rasprave", rekla je.

Kazala je i kako tek danas možemo sagledati značenje čudesne pobjede Sinjana 1715., a tako će, ističe, i neko buduće vrijeme pokazati svu povijesnu važnost Oluje i Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domovinski rat temelj je hrvatske države. Stoga prije svega, upravo na pobjedničkoj baštini Domovinskog rata moramo graditi budućnost svoje države, a neposredan dio te budućnosti su predstojeći izvanredni izbori", naglasila je dodavši kako su svaki izbori u jednakoj mjeri ispit zajedničke odgovornosti za državu i društvo.

"Svečanost Alke na poseban način sažima našu višestoljetnu časnu borbu za slobodu koju smo kao i stari Sinjani vodili uzdajući se u sebe, Božju pomoć i Gospin zagovor", rekla je pokroviteljica Alke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski je narod, istaknula je, u nesklonim povijesnim prilkama teže nego mnogi drugi ostvarivao svoja povijesna prava. "No sve smo teškoće prebrodili da bismo vođeni politikom pomirbe, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske i našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana konačno proglasili, obranili i oslobodili svoju domovinu, a kruna tog uspjeha bila je Oluja", rekla je Grabar Kitarović.

Upravo nam Alka, kaže, pokazuje na koji način prošlost može i treba biti nadahnuće budućnosti jer nas podsjeća na temelje duhovne i moralne vrednote koje su obilikovale naš identitet. "Vi ste dragi alkari još jednom izrazili danas taj identitet u svoj ljepoti ove jedinstvene proslave zavičajne baštine i domoljubnih vrlina", poručila je pokroviteljica Alke Kolinda Grabar-Kitarivoć alkarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo