PREDSJEDNICA O GORUĆEM HRVATSKOM PROBLEMU: / 'Svjedočimo egzodusu, moramo mladima stvoriti perspektivu'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica Republike održala je govor na konferenciji „Dan velikih planova“. Govorila je o reformama koje su provedene u državi, ali i onima koje tek treba provesti.

27.9.2017.
14:24
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

''Reforme koje se provode u zadnjih 18 mjeseci pokazuju da ih je moguće provoditi. Porezna reforma, uklanjanje dijela administrativnih zapreka... Sve se to vidi. Trendovi su dobri i krećemo se, barem statistički gledano, u dobrom pravcu. Ovi rezultati zaslužuju pohvalu, ali moraju biti poticaj u daljnjim reformama. I uz takve pozitivne pokazatelje ne smijemo se opuštati i biti zadovoljni jer ogroman posao nam predstoji'', kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

SLAVONAC NA ODLASKU IZ HRVATSKE VLADI NAPISAO ŽESTOKO PISMO: ‘Ispada da se moj tata borio za vas, a vi kradete i nemate srama’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dovedeni smo u stanje kronične društvene krize koja se ne može riješiti preko noći. Rastemo, ali i naši konkurenti rastu brže i snažnije od nas. Dugogodišnji nesustavan pristup doveo nas je do nekih paradoksa iz kojih možemo izvući neke paradoske. Činjenica da u županiji s najsnažnijim turističkim rezultatima u državi turizam je po snazi tek treća industrija, najbolji je primjer. Možemo puno naučiti iz takvih primjera i osigurati sustav koji će osiguravati izbjegavanje pogrešaka i spriječiti propuštanje dobrih prilika za razvoj'', kazala je.

Predsjednica je komentirala i iseljavanje stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Negativne demografske trendove naglašavam godinama. Prema MMF-u iseljenje visokoobrazovanih od 1993. do 2013. godine koštalo nas je izostanka dodatnog rasta od 15 posto BDP-a. To nam daje sliku što nas čeka ako ne spriječimo odljev ljudi'', kazala je predsjednica.

"Svjedočimo egzodusu. Moramo se usmjeriti na politike s dugoročnim učincima i stvaranje perspektive koju mladi ne vide", kazala je predsjednica te dodala da se rast gospodarstva ne smije temeljiti samo na jednoj grani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako je ključno provesti kurikularnu reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo