PREDSJEDNICA OPET ŽESTOKO KRITIZIRALA PLENKOVIĆEVU VLADU: / 'Zaostajemo i za onima od kojih smo bili razvijeniji'

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Kazavši kako je Europska komisija u svome izvješću o Hrvatskoj potvrdila ono čega smo i sami svjesni,

8.3.2018.
10:32
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Jučerašnje izvješće Europske komisije (EK) o Hrvatskoj sadržavalo je više pokuda nego pohvala. Primjerice, navodi se da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije, a upozorava se na prekomjernu makroekonomksu neravnotežu te činjenicu da strukturne reforme nisu napredovale.

Izvješće EK-a za N1 televiziju prokomentirala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekavši da je u izvješću potvrđeno ono čega smo i sami svjesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DALIĆ O IZVJEŠĆU EUROPSKE KOMISIJE: /

'I ja bih brže reforme, ali one mogu ići onom brzinom kojom ih društvo može prihvatiti'

Image
DALIĆ O IZVJEŠĆU EUROPSKE KOMISIJE: /

'I ja bih brže reforme, ali one mogu ići onom brzinom kojom ih društvo može prihvatiti'

"Kaskamo za drugima i ne razvijamo se željenom dinamikom"

''Jučerašnje izvješće Europske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežama potvrdilo je ono čega smo već dulje vrijeme svjesni. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Europske unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji. Naglašavaju se problemi koje i mi kontinuirano naglašavamo već neko vrijeme: nedostatak strukturnih reformi; slabost i nizak razvojni potencijal trenutačne strukture hrvatskog gospodarstva; potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme; nužna reforma javne uprave i njenih kapaciteta", kazala je predsjednica.

Dodala je da su to samo neki od kroničnih problema hrvatskog društva koje moramo prihvatiti ako ih iskreno želimo riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skrivanje pred problemima dovelo nas je na začelje EU-a"

Grabar-Kitarović smatra da nas je skrivanje pred problemima posljednjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije.

"Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje nužnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme'', kazala je predsjednica Republike za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće EK-a komentirala je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocijenivši da je ono uglavnom u skladu s očekivanjima Vlade. Dalić je također rekla da EK prepoznaje rezultate u gospodarskom rastu ostvarene u prošloj godini i u proračunskoj disciplini, smanjivanju proračunskog deficita te javnoga duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo