IZAZIVAČI SE PRIBLIŽAVAJU / Predsjednica iz Knina najavila borbu za novi mandat pa otišla na godišnji: Može li izgubiti izbore?

S Pantovčaka se s detaljima o kampanji koja očekuje predsjednicu za RTL Danas javio reporter Goran Latković

6.8.2019.
19:33
VOYO logo

Nakon što je neizravno, ali jasno iz Knina najavila borbu za drugi mandat na Pantovčaku predsjednica je, bez ikakvih objašnjenja, otišla na godišnji odmor. Njezinu izjavu, spominjući nijanse, pokušao je objasniti, pa i umanjiti, premijer. 

Da predsjednica ima razloga za paniku, pa i žurbu pokazali su rezultati RTL-ova istraživanja o kojima premijer kaže: s vremenom se patina izliže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Knina je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla na odmor nakon što je političku oluju prvo digla na prijemu ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi, a onda i najavom kandidature. "I sljedećih pet godina vidjet ćemo se kao predsjednica", kazala je jučer Grabar-Kitarović.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz najave bi kritičari trebali razbrati tu jednu dosta važnu nijansu"

Umjesto predsjednice, tajming i samu objavu iz Rijeke pokušava objasniti premijer. "Iz te izjave i formalne najave kandidature i vi i ovi kritičari trebali bi razabrati tu jednu dosta važnu nijansu", rekao je premijer Andrej Plenković

Nijanse ne trpi činjenica da pet godina novog mandata nema bez kandidature. "Nakon jučerašnjeg dana započeo je proces pripreme Kolinde Grabar-Kitarović za izbore i kao što je za ovim stolom bilo rečeno, idemo za tim da još pet godina imamo predsjednicu", rekao je potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat danas u Rijeci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi joj stojimo na raspolaganju. I mi ovdje u Rijeci, u Primorsko-goranskoj županiji, budući da je predsjednica ovdje rođena, iz ovog je kraja", kazao je drugi potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković

Predsjednica više nije najpozitivnija političarka

Za pobjedu će joj trebati više potpore. Prema rezultatima istraživanja Promocije Plus za RTL više nije najpozitivnija političarka. S tog ju je mjesta smijenio upravo premijer Plenković. "Što se tiče rejtinga, to sve varira. Kad sam ja krenuo, i ti su postoci u toj anketi bili bolji, ali s vremenom se malo patina izliže", kazao je premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto se vidi i na rejtingu predsjednice. Od kraja godine, kada joj je potpora prelazila 40 posto, rejting joj je nestabilan, a proteklih mjeseci ponovno je u silaznoj putanji. Još je ozbiljniji trend vidljiv u srazu s glavnim izazivačima. Iako i dalje najbolje stoji, prvi put potpora joj je pala ispod 30 posto dok Zoran Milanović i Miroslav Škoro već tri mjeseca rastu. U istom razdoblju potpora predsjednici pada.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su HDZ-ovci i premijer sigurni i tvrde da će Grabar-Kitarović pobijediti na izborima uz potporu HDZ-a zeleno svjetlo predsjednici daje i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. No, znakovito jedini bez dodatnih komentara: 'Ja vam sve isto mislim što i oni'. 

Na njegovom mjestu prije pet godina bio je Milijan Brkić koji je terenski odradio kampanju aktualnoj predsjednici. Umjesto Plenkovića šef HDZ-a tada je bio Tomislav Karamarko koji je, također baš jučer, poručio da ponovno želi na čelo HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Pantovčaka se s detaljima o kampanji koja očekuje predsjednicu za RTL Danas javio reporter Goran Latković.

"Osječko-baranjski Ivo Anušić, neslužbeno, bit će dio stožera, ali još uvijek nije odlučeno hoće li biti šef tog stožera ili će imati neku drugu funkciju. Što se tiče karlovačkog župana Damira Jelića, on demantira da će biti dio stožera, ali kaže kako će pomoći Kolindi Grabar-Kitarović pri osvajanju drugog mandata. Isto će učiniti Davor Ivo Stier koji prema neslužbenim informacijama ne bi trebao biti dio stožera već će pružiti logističku potporu od strane HDZ-a. Aktualni glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok neslužbeno bi trebao biti i glasnogovornik predsjedničine kampanje. Predsjednica još uvijek nije kompletirala svoj tim, očekuje se da bi to trebalo biti do kraja kolovoza", javio je Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je sada na godišnjem odmoru na Brijunima, vraća se 15. kolovoza kada dolazi u Sinj na Veliku Gospu. U drugoj polovini kolovoza sastat će se i Nacionalno vijeće HDZ-a koje bi na prijedlog predsjednika stranke ili Predsjedništva službeno trebalo izglasati Kolindu Grabar-Kitarović kao kandidatkinju HDZ-a.

Početkom rujna predsjednica bi trebala službeno objaviti kampanju kao i svoj tim. U rujnu ju čeka i posjet SAD-u, gdje će sudjelovati na Općoj skupštini UN-a. Nakon toga nisu u planu putovanja, već će se baviti domaćom politikom i kampanjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo