RAST ĆE SE USPORITI! / Predsjednica i ministar Horvat sanjaju rast BDP-a od 5 posto. Vladin dokument bi ih mogao razočarati!

Prema dokumentu koji je usvojila Vlada, čini se kako premijer Plenković i ministri ne razmišljaju o rastu BDP-a od 5 posto

10.6.2019.
10:58
VOYO logo

Na valu objave podatka da je u prvom tromjesečju hrvatski BDP na godišnjoj razini porastao 3,9 posto, ministar gospodarstva Darko Horvat prošlog tjedna je izjavio da je taj rezultat faza rasta prema željenih 5 posto rasta

Na sličnom tragu je i izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je, također prošlog tjedna, kazala da se nada da "na tome neće stati te da će to biti zalog za rast BDP-a od pet posto na krilima investicija i izvoza". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada očekuje usporavanje rasta BDP-a

No, prema dokumentu koji je prošlog tjedna usvojila Vlada, čini se kako premijer Andrej Plenković i ministri ne razmišljaju o rastu BDP-a od 5 posto. 

U "Strategiji upravljanja javnim dugom za razdoblje 2019. - 2021." koji je Vlada usvojila prošlog tjedna u dijelu u kojem se objašnjava "makroekonomski okvir" stoji i graf "projekcije makroekonomskih pokazatelja Republike Hrvatske" gdje su, između ostalog, napisane procjene raste BDP-a za naredne tri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

U 2018. godini rast BDP-a bio je 2,6 posto, a Vlada za 2019. godine predviđa usporavanje rasta na 2,5 posto, sljedeće godine još manji rast od 2,4 posto, a 2021. rast od 2,3 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada RH

Od Horvatovih i predsjedničinih 5 posto u Vladinom dokumentu nema ni spomena. Iako je predsjednica spomenula i da priželjkuje rast na "krilima investicija i izvoza", u ovom dokumentu Vlada navodi kako će u narednom razdoblju "osobna potrošnja biti glavni pokretač gospodarskog rasta".

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo