Predsednik odlikuje bez prestanka

Dodelio orden piscu Patriku Besonu

22.4.2013.
15:12
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas francuskom književniku Patriku Besonu Orden srpske zastave trećeg stepena za negovanje veza francuskog i srpskog naroda i odbranu interesa Srbije, piše Kurir.

Besonu je orden za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Francuske uručen na ceremoniji u Predsedništvu Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Komisije za dodelu ordena Oliver Antić napomenuo je da je Beson branio ugled Srbije i interese srpskog naroda devedesetih godina 20. veka u francuskim ali i svetskim medijima.

- Francuskom narodu približio je istoriju Srbije i sudbinu srpskog naroda i doprineo negovanju pozitivnih osećanja - rekao je Antić na ceremoni uručenja ordena u Predsedništvu Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primajući priznanje, Beson je istakao da je sve što je protekle gotovo dve decenije radio bilo sasvim jednostavno - negovanje veza dve zemlje.

- Davao sam svoj skromni doprinos dugoj istoriji prijateljstva francuskog i srpskog naroda. U to sam uložio svoje srce i svu svoju snagu - kazao je Beson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ceremoniji uručenja istaknuto je da je Beson dobitnik brojnih priznanja za svoj književni opus i da je jedan od važnijih činilaca francuske književnosti skraja 20. i početka 21. veka.

Kao jedno od njegovih dela istaknuta je knjiga "Protiv klevetnika Srbije", a među njegovim mislima koje ga povezuje sa Srbijom su "Beogradsko nebo je ono što bih voleo da vidim kada budem umirao" i "I Kosovo će jednoga dana prirodno ponovo biti srpsko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Kurir

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo