'Kriminalci, slobodno izađite iz svojih skrovišta!'

'Zaista bi valjalo razmisliti o tome kako zakonski zaštititi nečiju čast i ugled od klevetnika i konfabulatora', misli su kojima Fred Matić započinje svoj komentar za Danas.

14.1.2013.
13:50
VOYO logo

Predrag Matić već je godinama na udaru dijela braniteljske populacije.

Jedan od posljednjih u nizu koji ga je oštro napao je ratni veteran Vinko Mažar. U opširnom intervjuu za portal Dragovoljac.com predstavljen je kao prvi zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste, a na ministra branitelja teško se obrušio nakon objave Registra branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervju s ovim dugogodišnjim kritičarem aktualnog ministra branitelja je ilustriran fotomontažom u kojoj je Matić u naručju srpskog nacionalista Save Štrbca, bivšeg funkcionara SAO Krajine, koji danas vodi udrugu Veritas.

Lažiranje ratnog puta, odličja, broja oklopnjaka, bijeg s bojišnice...

Mažar je naveo da Matić nije dragovoljac, nego je mobiliziran, te da je lažirao ratni put, zatim da je "nekoliko puta bježao s bojišnice i ostavljao rupe u obrani". Osporava mu i broj uništenih oklopnjaka, o čijem je vlastoručnom uništavanju ministar više puta govorio u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i da je Matić u povlaštenom položaju u odnosu na druge zarobljenike rata, kojima je vrijeme provedeno u zatočeništvu evidentirano među danima provedenima u neborbenom sektoru. Tvrdi i da je ministar lažirao čin bojnika, te da je "odradio i odličja", primjerice Red hrvatskog križa, koji se dodjeljuje za teško ranjavanje.

Nepotizam i povratak u Vukovar

Prigovara mu i da je zahvaljujući nepotizmu završio u GS-u, ali i da je na taj način došao do čina brigadira, iako nije zapovijedao ni desetinom. Predrag Matić, zaključuje Mažar, bio je dragovoljac jedino u Crikvenici i na Krku, a u Vukovar se vratio zbog informacije da se onamo vraćaju djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor ministra na Mažareve prozivke prenosimo u cijelosti.

Konstrukcije mjesečara, klevetnika, konfabulatora

Kad bih htio biti ciničan do kraja, rekao bih da bi bilo dobro, radi čistoće javnog prostora, u Zakon o medijima unijeti onu – nije važno što se kaže, nego tko to kaže. Naime, ako netko dobije pravo na javnu riječ i to iskoristi da nizom neistina oblati ne samo osobu o kojoj ima potrebu raspravljati, nego i obitelj te osobe, onda bi zaista valjalo razmisliti o tome kako zakonski zaštititi nečiju čast i ugled od takvih klevetnika i konfabulatora. Pravi bi odgovor, stoga, na sve somnambulne konstrukcije gospodina Vinka Mažara bio: "Nemam komentara!" Međutim, poštujući pravo hrvatske javnosti da čuje i drugu, a u ovom slučaju to znači i istinitu stranu, ja ipak ću odgovoriti na insinuacije gospodina Mažara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednici

Gospodin Mažar navodi da nisam sudjelovao u obrani Vukovara, ali zaboravlja da ja ne trebam nikakav registar da to potvrdi ili opovrgne. Potvrda mog sudjelovanja u obrani grada Vukovara moji su zapovjednici, pod čijim sam se vodstvom časno i pošteno borio: Tomislav Merčep, Marko Filković, Mirko Brekalo, Marko Babić, Mile Dedaković Jastreb, Branko Borković Mladi Jastreb i, naravno, nezaboravni Blago Zadro. Osim toga, to jesam ili nisam sudjelovao u obrani Vukovara može se provjeriti i kod svih onih koji su me batinali u tri srpska koncentracijska logora.

Ima li smisla uopće više išta dokazivati 'mažarima'?

Izrekavši imena svih svojih ratnih zapovjednika i sjetivši se torture logora, pitam se ima li smisla uopće više išta dokazivati gospodinu Mažaru i svim sličnim "mažarima", koji se s vremena na vrijeme probude s ovakvim konstrukcijama? Pitam se to ne samo zato što ovim sve ostale tvrdnje gospodina Mažara padaju u vodu, nego i zato što mislim da ne mogu dati časniji i pošteniji dokaz od imena ljudi koji su me vodili na mom ratnom putu. Kada gospodin Mažar tvrdi da se bavim medijskim promoviranjem i samopromoviranjem, mogu samo reći da se apsolutno slažem s njim. Međutim, pravo je pitanje što ja to promoviram?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv kriminalcima

Ako se pod samopromocijom misli na moju knjigu

Ništa lažno, u kojoj detaljno iznosim svoj ratni put upravo kako bih pokazao da u mojoj ratnoj povijesti nema ništa skriveno ili falsificirano, ali i kako bih sačuvao istinu o ratu u gradu Vukovaru, onda se definitivno samopromoviram i neizmjerno sam ponosan na tu samopromociju. Tu bi se, međutim, gospodin Mažar trebao zapitati o tome je li logično i je li preporučljivo da jedan "falsifikator i bjegunac s bojišnice" tako otvoreno i javno govori o svojim "ratnim nedjelima"? Jer ako je to logično, onda pozivam i sve ostale kriminalce da slobodno izađu iz svojih skrovišta, a ako imaju imalo literarnog dara, pozivam ih i da slobodno objave neki kriminalistički roman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalac na sigurnosnoj provjeri

Ako se pak pod samopromocijom misli na moje javne nastupe, bilo kao privatne osobe bilo kao ministra branitelja, u kojima zagovaram poštivanje zakona RH, u kojima tražim da se iz povijesti Domovinskog rata maknu sva imena koja tamo ne pripadaju i u kojima se borim za dostojanstvo svakog istinskog hrvatskog branitelja, onda se i tu radi o samopromociji na koju sam ponosan. Ovdje bi se pak gospodin Mažar trebao zapitati kako je moguće da jedan takav "kriminalac", i pored svih sigurnosnih provjera u RH i NATO-savezu, radi u Glavnom stožeru HV-a, u Ministarstvu branitelja za mandata nekoliko ministara iz različitih političkih opcija, kao savjetnik predsjednika Republike i još na kraju postane ministar branitelja?

Obratiti pozornost na Mažarovu biografiju

Ovime završavam raspravu s gospodinom Mažarom jer je zaista bespredmetno dokazivati stvari koje su već 20 godina jasne cijeloj Hrvatskoj, ali ne i gospodinu Mažaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo bih još iskoristio ovu priliku da sa svoje strane dam skromni doprinos istraživačkom novinarstvu u Hrvatskoj i pozovem sve novinare da samo poštuju ravnopravnost svih hrvatskih građana i biografiji gospodina Mažara, kako vojnoj tako i civilnoj, posvete pozornost, barem onoliko koliko su je posvetili i meni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo