GODIŠNJICA SMRTI / Predrag Matić objavio prastaru fotografiju i prisjetio se legendarnog hrvatskog generala: 'Oficir i džentlmen u punom smislu riječi'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prošlo je pet godina otkako je preminuo Petar Stipetić

14.3.2023.
15:06
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prije točno pet godina Hrvatske se oprostila od legendarnog generala Petra Stipetića.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu na otkrivanju poprsja s likom stožernog generala Stipetića da je on bio poseban čovjek koji je zračio posebnom energijom ali nije uvijek bio tretiran džentlmenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je rekao da je Stipetić znao biti drzak i zamjeriti se političarima, "a da toga nije bio niti svjestan".

Dodao je da će Stipetić u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda ostati zapamćen kao onaj koji je izborio i omogućio predaju korpusa neprijateljske vojske srpske krajine. "Međutim, Pero je bio važan cijeli rat", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nekorektno otjeran u penziju'

Podsjećajući na ratni put Stipetića i njegovu ulogu u Posavini 1992., rekao je da je zajedno s Tuđmanom, Šuškom, Šarinićem, Mesićem, Manolićem - ljudima koji su se kasnije razišli, ali tada bili na hrvatskoj strani - Čermakom, Tusom razgovarao na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost na teme poraza i iz toga je naučio i kao čovjek i kao vojnik.

Dodao je kako stožerni general Stipetić tada nije bio tretiran džentlmenski već je protuzakonito i nekorektno otjeran u penziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čast pokojniku oglasio se i Predrag Matić. Objaivo je njihovu zajendičku fotografiju i pokraj nje napisao: 'Danas se s ponosom sjećamo velikog hrvatskog generala i još većeg čovjeka. Oficir i džentlmen u punom smislu riječi.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga odala su u utorak na zagrebačkom groblju Mirogoj počast stožernom generalu.

Bio je profesionalni vojnik u nekadašnjoj JNA

Državni tajnik Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec zapalili su svijeće i položili cvijeće na grobu pokojnog generala, u Aleji hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipetić je rođen 1937. godine u Ogulinu, a umro je 2018. u Zagrebu. Bio je profesionalni vojnik u nekadašnjoj JNA, da bi se u rujnu 1991. godine pridružio obrani Hrvatske. Jedna od najupečatljivijih slika iz Domovinskog rata je predaja 21. kordunskog korpusa Srpske vojske Krajine pod zapovijedanjem Čede Bulata Stipetiću za vojno-redarstvene akcije Oluja.

Obnašao najviše zapovjedne dužnosti, uključujući i onu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga od 2000.-2002.godine, s koje je otišao u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga bio je zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Svojim radom dao trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske

Od samih početaka stvaranja moderne Hrvatske, od najtežih dana Domovinskog rata, svojim radom general Stipeti je dao trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske, prvo u pobjedničku silu, a kasnije u modernu vojnu organizaciju, stiče MORH u svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu dobio je brojna odlikovanja, među kojima su Spomenica Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, medalje Oluja i Bljesak, i brojne druge

General Stipetić rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga je završio Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo