dramatična situacija / Pred hrvatskom obalom još jedna teška sezona: samo na Makarskoj rivijeri nedostaje tisuće sezonaca!

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U ožujku 2017. godine broj zaposlenih iz evidencije Zavoda na području Makarske rivijere iznosio je 7289 osoba, da bi u srpnju narastao na 13.460, što znači da se skoro udvostručio. Brojke su slične i ove sezone

29.3.2018.
10:09
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Sezona je pred vratima, a obalno područje nalazi se u problemima koje ih polako tjeraju u paniku, posebice na Makarskoj rivijeri, piše Slobodna Dalmacija.

Ponuda i potražnja što se tiče poslova tako su u neobično svadljivom stanju - kako jedna krivulja raste, tako druga usporedno pada. Što poslodavci više radnika traže, to sve manje radnika ponuđeni poslovi zanimaju. Interes za sezonskim poslovima općenito je u padu dan za danom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jela Gogić, vršiteljica dužnosti predstojnice Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na adresu Slobodne Dalmacije poslala je podatke iz kojih je jasno kako će i ovo ljeto na Rivijeri vladati prava pomama za radnicima. Prvenstveno onima iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

"Broj nezaposlenih osoba koje su prijavljene pri HZZ Ispostava Makarska, nije dovoljan kako bi se zadovoljile potrebe poslodavaca", kratko i jasno je priopćila Gogić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega je priložila i brojke koje se doduše odnose na prošlu godinu, no nema sumnje kako su ove godine odstupanja beznačajna. 

U ožujku 2017. godine broj zaposlenih iz evidencije Zavoda na području Makarske rivijere iznosio je 7289 osoba, da bi u srpnju narastao na 13.460, što znači da se skoro udvostručio. Na većinski sezonskim poslovima zaposlila se tako 6171 osoba. Sjajan je to podatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to treba promatrati u kontekstu brojki koje se nalaze i na Birou. Prosječan broj nezaposlenih na HZZ-ovoj ploči Ispostave Makarska tijekom 2017. godine bio je 902 osobe. S jedne strane tako se nalazi više od 6000 slobodnih radnih mjesta, a s druge je njih niti tisuću slobodnih za rad. Kad se izuzmu svi oni koji ne odgovaraju traženim profilima, prvenstveno oni visokoobrazovani jer takve malo tko ljeti traži, nerazmjer postaje još i veći.

Spas se stoga redovito traži u strancima. Koliko će ih točno na Rivijeri ove godine dobiti radnu knjižicu teško je u ovom trenutku reći, ali podaci o odobrenim kvotama dovoljno o trendu govore. I dok je za prošlu godinu Vlada RH bila odobrila ukupno 7026 radnih dozvola strance, za 2018. taj je broj otišao na 31.000. U turizmu i ugostiteljstvu prošle je godine taj broj iznosio 175, a ove je godine skočio na 4660! i to s lanjskih 175. Da, dobro ste pročitali, sa 175 na 4660, a iduće godine taj bi se broj trebao još povećati, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo