VLADA JE U STANJU DUGO VAGATI / Pravosudni štrajk će postati najdulji štrajk u Hrvatskoj? Evo koji je hendikep štrajkaša

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell

Problem je štrajkaša i to što šira javnost nije bila upoznata sa stvarnim jako lošim stanjem materijalnih uvjeta rada u pravosuđu

5.7.2023.
9:50
Slaven Branislav Babic/Pixsell
VOYO logo

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika zaoštrio je odnos “miroljubive koegzistencije” između Vlade i Vrhovnog suda i prijeti da postane najdulji štrajk u Hrvatskoj, piše u srijedu Večernji list.

Danas je 31. dan štrajka, a 2019. je 36. dana okončan dosad najdulji štrajk u obrazovanju. Što pokazuje da je ova Vlada u stanju dugo vagati, iako su na koncu poklekli s tim da je tada možda presudno bilo da je još preostalo 20 dana do predsjedničkih izbora, kao i to što su mediji i javnost, a osobito roditelji, bili daleko jače emocionalno i životno opterećeni tim štrajkom te bili sve jači faktor pritiska što je štrajk dulje trajao, a i prosvjetara je gotovo osam puta više od otprilike 7500 službenika i namještenika sudova i državnih odvjetništava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPIT PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA /

Dobronić je dan prije početka štrajka poslao dopis svim sudovima, evo što ga je žurno zanimalo...

Image
UPIT PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA /

Dobronić je dan prije početka štrajka poslao dopis svim sudovima, evo što ga je žurno zanimalo...

Koji je hendikep štrajkaša?

Hendikep aktualnih štrajkaša uz lošu percepciju pravosuđa je i nužnost da vode računa o hitnim sudskim predmetima te onima kojima prijete nepopravljive ili velike štetne posljedice, a procjena je na savjesti pojedinih sudaca i sudova.

To znači i da se kritična masa nezadovoljnika koji bi mogli stvarati dodatan pritisak na Vladu usporenije povećava nego kad je riječ o štrajku u drugim resorima. Problem je štrajkaša i to što šira javnost nije bila upoznata sa stvarnim jako lošim stanjem materijalnih uvjeta rada u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pravosuđu nikad nije bilo štrajka, a to što je ušao u peti tjedan, govori da službenicima i namještenicima ne nedostaje odlučnosti, što je razumljivo s obzirom na to da njihovo nezadovoljstvo nije buknulo, već svakodnevno u njima kuha već godinama.

I premijer Andrej Plenković bio je vrlo rezolutan, i to još uoči prosvjeda, kad je u povodu pisma predsjednika VS-a Radovana Dobronića, zamjerajući mu da se stavio u ulogu sindikalnog povjerenika, rekao da se pozicija Vlade neće pomaći ni za jedan euro, a kamoli 300 eura, koliko povećanje traže štrajkaši, jer bi to otvorilo razgovore s još 219.000 ostalih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je apsurdnim okarakterizirao štrajk s obzirom na to da su, dok on traje, štrajkaši dobili najveće povećanje plaće, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo