Republika Srpska Hrvatu vratila kuću, povratak nekretnine brani - hrvatski sud

16.6.2014.
9:30
VOYO logo

Ivica Blažević iz Banja Luke već četrnaest godina pokušava dobiti nazad svoju kuću u Banja Luci, koju je s obitelji napustio 1995. godine. Kuću je tad zamijenio sa stanovitim Dragomirom Pejakovićem. Taj je čovjek pod teretom pritiska nacionalne netrpeljivosti bježao iz Siska u Banja Luku, a Blaževići su iz istih razloga bježali iz Banja Luke u Sisak. Kad se rat završio, a situacija koliko - toliko normalizirala, obitelj Blažević tražila je da se ugovor o zamjeni nekretnina poništi, s obrazloženjem da su na pravni posao bili prisiljeni, piše Novi list.

Pravomoćnom presudom sud u Banja Luci odobrio im je poništenje pravnog posla, ali da bi nekretnine bile vraćene u posjed starih vlasnika potrebno je da hrvatsko pravosuđe prizna presudu iz Republike Srpske. Na to Blaževići čekaju već šest godina. U Republici Srpskoj sudski proces također su vodili šest godina. U pitanju je, dakle, dvanaest godina zategnutih živaca i puno novca za odvjetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Ivice Blaževića ogledni je primjer zamršenog problema s kojim se susreću raseljene obitelji kad požele raskinuti ugovore o zamjeni nekretnina. Na zamjene nekretnina ljudi su se odlučivali u ratu, strahujući za vlastiti život. Neki od njih taj pravni posao sad žele poništiti. Radi se uglavnom o slučajevima zamjena nekretnina na relaciji Bosna i Hercegovina, točnije Republika Srpska – Hrvatska. Probleme onima koji se žele vratiti, kao i slučaju obitelji Blažević, ne prave bosanskohercegovački, nego hrvatski sudovi. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Pravosudni-labirint-Republika-Srpska-Hrvatu-vratila-kucu-povratak-mu-prijeci-hrvatski-sud

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo