PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU ŽESTOKO NAPALA MINISTARSTVO: / 'Pobrkali ste kruške i jabuke i zadirete u privatnost građana'

Image
Foto: HTV/screenshot

Ministarstvo socijalne politike i mladih želi izraditi novi Obiteljski zakon pa su na stranicama ministarstva objavljene teze za njegovu izradu, a otvorena je i javna rasprava.

24.9.2016.
11:06
HTV/screenshot
VOYO logo

U razgovoru na HRT-u promjenama koje donosi novi zakon sudjelovale su koordinatorica radne skupine za izradu teza Ljubica Matijević Vrsaljko i prvobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Image
ZABRANA POSVAJANJA I MANJE PRAVA IZVANBRAČNIM PAROVIMA: /

Novi Obiteljski zakon donosi brojne promjene

Image
ZABRANA POSVAJANJA I MANJE PRAVA IZVANBRAČNIM PAROVIMA: /

Novi Obiteljski zakon donosi brojne promjene

Hoće li novi zakon biti konzervativan

Ljubica Matijević Vrsaljko je na optužbe kritičara da će novi zakon biti konzervativan odgovorila da će biti - ako je konzervativno vraćanje zajedničke roditeljske skrbi koja je ukinuta, povećanje privremenog uzdržavanja, omogućavanje predbračnog savjetovanja o temama pravnih posljedica zasnivanja braka, roditeljske skrbi, to ostaje kao jedna socijalna usluga koja se nudi besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako će se i uravnotežiti definicija vanbračne zajednice - onaj koji živi 2 godine i 11 mjeseci nije u vanbračnoj zajednici, a onaj koji živi tri godine taj je, rekla je Matijević Vrsaljko.

Ivana Milas Klarić rekla je da svaka vlast može donijeti zakon kako hoće. Ali nije profesionalno pozitvati se na odluku Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona iz 2014. Ustavni sud nema ovlasti suspendirati cijeli zakon bez ocjene ustavnosti odredaba zakona što je propustio učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon 'u nekim segmantima ide stoljećima unatrag'

Pravobraniteljica tvrdi kako je problem s ovim zakonom u tome što se u nekim segmentima ide stoljećima unatrag u zaštiti djece i osoba s invaliditetom.

Image
Foto: Thinkstock, KatarzynaBialasiewicz

Vrsaljko je pravobraniteljici zamjerila tvrdnju da Ustavni sud nije imao pravo suspendirati Obiteljski zakon. Govoreći o prebračnom savjetovanju koordinatorica radne skupine je rekla da su objavljene teze, a sad je na građanima da svojim primjedbama pomognu radnoj skupini da donese najbolje odluke. Istaknula je da ni jedna vlada do sada o ovom zakonu nije vodila javnu raspravu. Predbračno savjetovanje ostaje opcija da zainteresirani dobiju informacije o temama pravnih posljedica zasnivanja braka o elementarnim obavijestima o imovinskopravnim odnosima u braku. Dodala je kako to nisu svjetonadzorska savjetovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna rasprava ili ne?

S druge strane, pravobraniteljica Milas smatra da je predbračno savjetovanje nepotrebno, iracionalno i sa sumnjivim efektom. Brak je privatno-pravni odnos u koji nitko nema pravo zadirati. Dodala je i da javna rasprava otvorena i da će imati primjedbe na teze, te kako bi radna skupina trebala biti stručna i javnost joj ne bi trebala pomagati. "Koketirati s tezama kao o savjetovanju, to je nešto što je nepotrebno i zadiranje u privatnost", naglasila je Milas.

Vrsaljko je pravobraniteljici zamjerila tvrdnju da Ustavni sud nije imao pravo suspendirati Obiteljski zakon. Izrazila je zahvalnost što joj je pružena mogućnost da kroz našu emisiju pozove građane na sudjelovanje u javnoj raspravi. Prošla vlast je to zanemarila, naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milas je na to odgovorila kako Vrsaljko namjerno ili iz slabijeg informiranja mješa kruške i jabuke. Savjetovanje prije braka i savjetovanje u postupku brakorazvoda su posve dvije stvari. Ovo drugo ima zaštitu prava djece, a ovo prvo to nema za cilj. Tendencija ovog zakona je zadiranje u privatnost građana, pokušaj po svaku cijenu spašavanje braka prije negoli zaštita djece, rekla je Klarić Milas.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić nije željela komentirati teze rekavši kako nije u radnoj skupini za izradu novog Obiteljskog zakona. Tek kad prođe javna rasprava, znat ćemo što stoji u zakonu, izjavila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo