NEMA DOBRE VIJESTI / Pravni savjetnik roditelja uhićenih BBB-ovaca: 'Ako im je određen istražni zatvor, neće im biti zajamčena sigurnost'

Image

'Ako se dogodi ono na što branitelj i ukazuju, a to da im sigurnost neće biti zajamčena, ovaj kaos koji se dogodio će se nastaviti i može biti gore', kaže odvjetnik Mario Medak

12.8.2023.
19:50
VOYO logo

Roditelji pripadnika BBB-a uhićenih u Ateni nakon sukoba s navijačima AEK-a u kojemu je ubijen jedan Grk, zatražili su pomoć hrvatske Vlade. Njihov pravni savjetnik, odvjetnik Mario Medak, nakon razgovora s roditeljima govorio je za RTL Danas.

"Mogu potvrditi da me danas kontaktirala grupa članova obitelji, roditelja uhićenih hrvatskih državljana u Grčkoj imajući u vidu zabrinutost i navode iz grčkih medija, pogotovo branitelja uhićenih, iz kojih prozlazi da im u Grčkoj neće biti zajamčeno pravo na pravično suđenje niti sigurnost u grčkim zatvorima ukoliko im bude određen istražni zatvor", kazao je Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže jamstvo na pravičan postupak

Kaže da su se roditelji obratili hrvatskim institucijama - predsjedniku RH, Vladi i pučkoj pravobraniteljici - tražeći da inzistiraju na sigurnosti uhićenih.

"Ako se dogodi ono na što branitelj i ukazuju, a to da im sigurnost neće biti zajamčena, ovaj kaos koji se dogodio će se nastaviti i može biti gore. Obitelji s kojima sam ja razgovarao izražavaju sućut obitelji stradalog mladića i žaljenje zbog svega što se dogodilo, no mole hrvatske vlasti da im se zajamči pravo na pravičan postupak", dodao je Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAVA /

Poruka bivšeg dinamovca o Boysima kruži društvenim mrežama: 'Tretman u pritvoru je gori od onog koji imaju ratni zarobljenici'

Image
STRAVA /

Poruka bivšeg dinamovca o Boysima kruži društvenim mrežama: 'Tretman u pritvoru je gori od onog koji imaju ratni zarobljenici'

Grčka može ustupiti predmet Hrvatskoj

Kaže da nema informacije o tome da su grčki odvjetnici danas kontaktirali roditelje i tražili nekoliko tisuća eura kako bi im zauzvrat pomogli osloboditi djecu.

"Ako se radi i izabranim braniteljima, oni su po službenoj dužnosti plaćeni iz državnog proračuna. No, njima je svima postavljen jedan branitelj. Ne vjerujem kako bi takav branitelj mogao pružiti pomoć stotinjak uhićenih osoba. Da sa svakim razgovara po 15 minuta potrošio bi nekoliko dana. Njima je potrebna pravna pomoć, dobri odvjetnici i dobar odvjetnički angažman, ali prije svega diplomatska pomoć i angažman hrvatskih vlasti. Prije svega sigurnost, presumpcija nevinosti i pravo na pravičan, odnosno pošten postupak suđenja. To bi i trebalo biti zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Postoji mogućnost ustupanja kaznenog progona, da Grčka ustupi sudski predmet Hrvatskoj", pojasnio je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Situacija je jako ozbiljna'

Situacija je, kaže, jako ozbiljna, pogotovo kada se čuju izjave grčkih branitelja.

Na pitanje koliko bi uhićeni mogli ostati u zatvoru, Medak je za RTL rekao da mu ej to teško reći jer nije branitelj niti jednog uhićenog a nema niti uvid u spis, a i ne poznaje dovoljno grčki pravni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Mogu li Boysi biti sigurni u zatvorima od osvete?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo