ČETNIČKI RATNI ZLOČIN / Pravda za žrtve u Širokoj Kuli: Mještani su ubijani u kućama i dvorištima, spaljivani i bacani u jame

Image
Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Nizozemska je Hrvatskoj izručila jednog od pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca

25.4.2019.
19:42
Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Iako ima nizozemsko državljanstvo 53-godišnji bivši martićevac Milorad Barać, osuđen za ratne zločine u Širokoj Kuli prije 28 godina, od jučer je u zatvoru u Zagrebu. Izručen je Hrvatskoj.

Barać je bio pripadnik takozvane milicije SAO Krajine, a pokolj u Širokoj Kuli jedan je od najtežih zločina na gospićkom području. Najmlađa žrtva bila je 13-godišnja djevojčica. Barać je osuđen na 15 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorištu su uhvatili su Ivankinu majku, a oca u šljiviku. Istog dana u listopadu 1991. ubijen joj je i djed.

''Ona i tata su sigurno tu večer trebali bježati, ali netko je očito pozvao Martićevce da dođu prije nego će otići od kuće. Dakle, odveli su ih. Ne znam gdje su ubijeni točno i kad su ubijeni'', prisjeća se Ivanka Vojvodić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest da je Nizozemska izručila jednog od pravomoćno osuđenih zločinaca daje joj nadu da će se zločini rasvijetliti do kraja: ''Ako je ta osoba uistinu kriva, možda će cijelu tu stvar pomoći rasvijetliti. Vjerojatno će biti ponovljeno suđenje''.

Mještani su ubijani po svojim kućama i dvorištima, spaljivani i bacani u jame. U kršku jamu Golubnjača 2 na području Ljubova bačeno je 12 ljudi od ukupno 40 žrtava koliko je ubijeno na području Široke Kule i nekoliko okolnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izručeni Milorad Barać još 1994. proglašen je krivim za ubojstva dvojice muškaraca i šest žena u jednom podrumu. Najmlađa je žrtva imala 13 godina. Trojica osuđenih zločinaca na području su Srbije koja po Ustavu ne izručuje svoje građane.

''Imamo i kontakte s njima i formiranu zajedničku radnu skupinu koja bi trebala predložiti jedan sporazum kojim bi se definirali postupci vezani za suđenja za počinjenje ratnih zločina, ali mi zapravo kroz jedan takav sporazum očekujemo da na neki način stavimo van snage onaj njihov zakon o univerzalnoj jurisdikciji'', kaže ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini osuđenik koji služi kaznu za zločine u Širokoj Kuli nalazi se u zatvorskoj bolnici jer je narušenog zdravlja.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo