SASTANAK U ESPLANADI: / Karamarko i Milanović dobili tjedan dana da se izjasne

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Na sastanku u Esplanadi Božo Petrov ponovno je pozvao na formiranje zajedničke vlade i predložio da se za mandatara izabere nestranački kandidat.

7.12.2015.
11:59
Pixsell, Patrik Maček
VOYO logo

Koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija zajedno s Mostom održale su zajednički sastanak u zagrebačkom hotelu Esplanade. Pred kamerama se razgovaralo nešto manje od sat vremena, bez donesenog konkretnog zaključka.

Božo Petrov predložio je da se imenuje mandatar koji će biti nestranačka osoba s podrškom obje koalicije. Također, predložio je da se usuglasi predsjednik Sabora te predstavnici svih drugih dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:03 Po završetku sastanka, Petrova su novinari tražili da komentira činjenicu da Milanović nije prihvatio rok da se izjasni o današnjem uvjetu Mosta o nestranačkom premijeru, no to šef Mosta nije želio komentirati. Nada da će odgovori stići do ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:57 Petrov je inzistirao da se Milanović i Karamarko izjasne o roku o danas iznesenom prijedlogu.

"Želimo čuti vaše uvjete i prijedloge. Zaista molim da se izjasnite u idućih tjedan dana. Više od toga je previše. Prihvaćam da postoje uvjeti, ali volio bih da se oko toga usuglasimo", zaključio je Petrov sastanak u Esplanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Milanović ne želi s osuđenicima

12.56 Milanović je poručio da ne želi ulaziti u koaliciju koja u svojim redovima ima osobe koje su osuđene za kaznena djela. "Takvih u našim redovima nema. Nećemo sa strankama kojima je normalno da imaju ljude koji su optuženi ili su osumnjičeni za kaznena djela. To je za nas nemoguće", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No ne vidim razlog zbog čega bi trebali u idućih mjesec dana raspravljati o ovoj točki, kada smo sada o njoj govorili. Možda Most sada postavlja presing, no prihvaćamo odgovornost i mora se brže dogovarati", kazao je Petrov.

"Vi ćete proći Most, ali ćete pasti na ćupriji"

12:48 Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja pitao je Petrova je li vizualizirao Mostov prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ćete proći Most, ali ćete pasti na ćupriji", kazao je Hrelja i optužio Most da su izabrali model koji je doveo do pat pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desni će se očitovati o Mostovom prijedlogu

12:41Darinko Kosor kazao je da će Domoljubna koalicija dati odgovor na Mostove prijedloge.

"Kada se očitujemo kao koalicija, nadamo se da onda vi nećete odugovlačiti", kazao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:35 Šef SDP-a kazoa je kako bi sve moglo potrajati i, da ako je već situacija takva da se situacija ne može pomaknuti s mjesta, predložio je da se konstituira Sabor, imenuje predsjednik na pet minuta i raspišu novi izbori.

"Budimo pošteni prema ljudima, konstituirajmo se i bježimo", kazao je Milanović i ponovio da su izbori jedna opcija kojom bi se mogla riješiti pat pozicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:33 Milanović je uzvratio da se više ne vode pregovori već dogovor o tome tko će biti premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić: Tko će biti na nestranački mandatar?

12:30 HNS-ovka Vesna Pusić upitala je Petrova tko bi trebao biti nestranački mandatar. Šef Mosta joj je odgovorio da se oko toga trebaju dogovoriti sve tri strane konsenzusom. "Ako se postigne dogovor, to mogu biti i Milanović ili Karamarko", kazao je Petrov.

"Normalno je da bi lakše bilo prihvatili neku nestranačku osobu. Meni je samo bitno da se sve strane usuglase oko tog prijedloga, a onda bi raspravljali o osobi", kazao je Petrov i predložio da rok za izjašnjavanje bude pet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:28 Milanović je Petrovu odgovorio da ne može prihvatiti nikakvi rok o izjašnjavanju o prijedlogu jer su velika stranka.

"66 ljudi koji su mi dali povjerenje nisu to napravili iz vica", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:19 Nakon što su se Milanović i Karamarko izjasnili da im nije prihvatljiv nestranački mandatar, Petrov je kazao da to nije ultimatum, ali da Most inzistira na konsenzusu.

Predložio je da se za daljnje usuglašavanje uzme dva, tri ili najviše pet dana, kako bi HDZ i SDP dali odgovor na danas iznesene prijedloge Mosta. Zatražio je da se Milanović i Karamarko očituju o prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko: Tehnička vlada nije prirodna u demokraciji

12:17 Ideja o nestranačkom mandataru nije se svidjela ni Karamarko. "Zajednička vlada nije prirodna u demokraciji", kazao je šef HDZ-a.

12:11 Šef SDP-a Zoran Milanović Petrovu je kazao da se o prijedlogu za nestranačkog mandatara trebao izjasniti na početku pregovora. Mišljenja je da je to teško ostvarivo:"Susreo sam samo dvije nestarančke vlade u EU". Zbog tog prijedloga, dodao je, kao predsjednik stranke trebao bi sazvati stranačka konvencija kako bi se o tome izjasnili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je političko tijelo koje treba imati parlamentarnu podršku. Morate odlučiti. Ovo sada prelazi granice mojih ovlasti. Sabor se nije konstituirao, to je također vaša odgovornost. Ja i dalje slušam", dodao je.

12.06 "Kao relativni pobjednici, smatrali smo da imamo pravo na mandatara", kazao je Karamarko, dodajući da su se tijekom pregovora mostaši ugodno iznenadili s onim što im je HDZ nudio. Karamarko je mišljenja da se ne može razgovarati na način kako predlaže Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DRUGI KRUG KONZULTACIJA: Petrina, Pupovac i Prgomet izjasnili se koga će podržati

Image
3. KRUG KONZULTACIJA: /

"Nikome neću dopusti da ugrozi stabilnost države"

Image
3. KRUG KONZULTACIJA: /

"Nikome neću dopusti da ugrozi stabilnost države"

Milanović: Došao sam razgovarati, ustvari više slušati

12:05 "Htjeli smo sjesti zajedno da kažemo svoj stav. Predlažemo konsenzus tri strane i da to bude nestranački kandidat od strana koje danas sjede zajedno. Kandidat bi se trebao usuglasit od sve tri strane, a onda bi se trebali usuglasiti oko predstavnika Sabora i ministarstava i drugih resora. Molio bih vas da se izjasnite", kazao je Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:04 "Došao sam razgovarati, ustvari više slušati", kazao je Zoran Milanović po dolasku u Esplanadu.

Šef SDP-a Zoran Milanović, šef HDZ-a Tomislav Karamarko i Mostov lider Božo Petrov pokušat će, kako je najavljeno pronaći rješenje za izlazak iz postizborne pat pozicije. Sastanak je otvoren za javnost, pa ga možete pratiti u streamu koji nam je ustupio HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono u čemu će Most, čini se, ustrajati jest stav da ni Milanović ni Karamarko ne bi trebali biti idući hrvatski premijeri, nego da tu ulogu trebaju prepustiti nekom drugom. Taj stav potvrđuje i jučerašnja izjava glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje koji je kazao da ni Milanović ni Karamarko nisu prihvatljivi za mjesto premijera, već neka osoba koja je prihvatljiva svima.

Zanimljiva je vijest koju je donio Večernji list, pozivajući se na izvore iz vrha HDZ-a, a to je da je ta stranka spremna prekinuti pregovore budu li se nastavile ucjene Mosta.

Ist55ovremeno, na Pantovčaku traje drugi krug konzultacija predsjednice sa strankama. Sve o konzultacijama kod predsjednice pročitajte ovdje.

TWITTERAŠI: “Petrov: mi ne uvjetujemo, ali do kraja tjedna da ste se očitovali”

GRMOJA: Ni Milanović ni Karamarko nisu prihvatljivi za mjesto premijera

ZAVRŠIO SASTANAK MOSTA I SDP-A: Grmoja najavio da će biti “novih stvari”

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo