S čak pola tone jabuka / Pratili smo obaranje Guinnessova rekorda i nastajanje najveće štrudle na svijetu - dulje od kilometar i pol!

Zanimalo nas je koliko je dugačka, teška, koliko jabuka i brašna je bilo potrebno vrijednim rukama koje su je pekle...

21.6.2019.
19:35
VOYO logo

Sisak danas miriše na jabuke, točnije na štrudlu od jabuka, jer obarao se Guinnessov rekord i to onaj za najdužu štrudlu na svijetu.

500 kilograma brašna, tisuću kilograma jabuka, šećer cimet, margarin i sol bili su potrebni za njezinu izradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recept je puno rada i puno truda za ovoliku štrudlu. Štrudla bi po onome što smo mi mjerili trebala biti 1700 metara i mogla bi biti teška skoro 2 tone", kazala je direktorica proizvodnje u pekarnici, Snježana Kožić.

Odlična atmosfera

Najvažnije je bilo dobiti dobro tijesto, a što su bile bliže cilju i što je više štrudle bilo ispečeno atmosfera je bila bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli smo i zapjevati i zaplesati i napraviti kolo u našoj pekari uz sav posao. Eto nadamo se da će i rezultati biti dobri", rekla je voditeljica pekarnice, Vanja Butorac.

2 tisuće i 30 komada štrudle nije bilo lako složiti pa su u pomoć stigli i volonteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da nas je bilo dosta. U zadnji čas sam digla na noge i vatrogasce i odradili su ovdje dobro svoj posao. I nadam se da će biti sve dobro", kazala je voditeljica volonetra Crvenog križa Sisak, Ivana Radman.

Dar sugrađanima

Prije službenog mjerenja najvažnije je bilo provjeravati da su svi komadi spojeni. Organizatori su na ovaj način htjeli nešto darovati svojim sugrađanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja je nastala kako bi zahvalili našim građanima našim putnicima bez kojih ne bi ni postojali. Sisak koji je grad pobjednik odnijeti i ovu pobjedu i da ćemo imati najdužu štrudlu", rekao je direktor Autoprometa Sisak, Darko Majić.

Štrudla od jabuke nakon mjerenja dijelila se građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Štruklijada, Sisak

(Nikola Cutuk/PIXSELL)

Dugačka 1762 metra i 45 centimetara

Službeno mjerenje završilo je prije nekoliko trenutaka i brojka kaže da je dugačka 1762 metra i 45 centimetara. Rekord je i do sada držala štrudla iz Hrvatske koja je bila dugačka nešto više od 1400 metara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Sisku pripremljena najduža štrudla na svijetu dugačka 1,7 kilometar

Image

U Sisku pripremljena najduža štrudla na svijetu dugačka 1,7 kilometar

No, je li oboren rekord znat ćemo kad se pregledaju sve snimke i utvrdi da su se poštovala sva pravila. Ovdje na mjerenju su bili službeni suci i geodet, a najvažnije je bilo da između štrudli ne bude razmaka. Potvrda iz Guinnessa trebala bi stići kroz tjedan dana, no bez obzira na to svi ljudi koji su sudjelovali u njezinu nastajanju već sada su pobjednici. 

Isto tako, trenutno je u tijeku priprema za City Games na bazenu u Sisku. 6 timova natjecat će se u 6 šaljivih disciplina. Tu su utrka bačvi, vodena košarka, priprema vina... Ove igre održavaju se već 10. godinu zaredom u 12 zemlja, a prvi put su u Sisku. Osim u Sisku održavaju se na 10 lokacija diljem Hrvatske. Najbolji će otići na međunarodno natjecanje u Sloveniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo