dovezao ga pred sveučilište / Pranić prijeti: 'Ako treba, odvest ću otpad na Markov trg, ali neće ostati u kamionu'

Pranić želi upozoriti na sada već katastrofalnu situaciju u koju je došao Vrgorac

21.10.2019.
10:52
VOYO logo

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u ponedjeljak je pred zgradu splitskog Sveučilišta gdje se održava Županijska sjednica doveo pun kamion smeća kako bi upozorio na sada već katastrofalnu situaciju u koju je došao njegov grad.

Odlukom državnog inspektorata vrgoračko odlagalište otpada se zatvara, a vrgoračko smeće će ubuduće odvoziti na 120 km udaljeno sinjsko odlagalište otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kamion pun smeća iz Vrgorca dovezli u Split, Pranić prijeti: 'Ako treba, odvest ću ga na Markov trg'

Image

Kamion pun smeća iz Vrgorca dovezli u Split, Pranić prijeti: 'Ako treba, odvest ću ga na Markov trg'

Sinjani su jednoglasno protiv, no prilikom donošenja odluke njih nitko nije pitao za mišljenje. Da će se boriti protiv odluke državnog inspektorata Sinjani su pokazali kada su na čelu s Mirom Buljem zaustavili kamion s otpadom iz Vrgorca.

Zašto je Ministarstvo zaštite okoliša odlučilo smeće iz Vrgorca umjesto na odlagalište u obližnje Ploče ili Imotski poslati u 120 kilometara udaljeni Sinj, nikome nije jasno. Pranić dodaje kako odlagalište u Vrgorcu može primiti otpad još dvije godine, a da je dokumentacija za sanaciju već spremna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sva odlagališta trebala bi se zatvoriti u roku od dvije godine, pa je ovaj naš problem tek akcelerator problema koji će biti još veći. Željeli smo ovaj problem donijeti na razinu županije i ukazati da bi dijalogom trebali napraviti strategiju o pitanju otpada, jer ovako zaista ne ide. Sada imamo rebalans na kojem vidimo da se neke stavke za Lećevicu brišu, ne znamo tko je tamo odgovoran. Iz neslužbenih izvora doznajemo da sadašnja vršiteljica dužnosti odlazi iz Lećevice. Zaista jedna nebriga u tvrtki o čijoj sudbini ovisi sudbina otpada Splitsko- dalmatinske županije”, kaže Pranić i dodaje kako imaju dva prijedloga, od kojih je jedan da se Vrgorcu omogući odlaganje smeća na svom deponiju ili odvoz u Imotski ili Ploče koji su bliži.

“Mi smo predali sve za lokacijsku dozvolu i možemo imati iduću godinu kompletnu spremnu dokumentaciju za sanaciju sa količinama punog kapaciteta. Ako to ne, onda želimo da nam se mogući odlaganje otpada na najbliže moguće odlagalište, Ploče ili Imotski, a Sinj ne dolazi u obzir, jer je najudaljeniji. To je najgore ekonomsko rješenje za Vrgorčane. Voziti otpad 120 kilometara, a puno bliže imamo odlagalište sa istim sanitarnim uvjetima, meni nije jasno. Ujedno Sinj, kao ni Imotski nema kazetu za zbrinjavanje otpada, a ministar nam kaže da se u Imotskom može zbrinjavati otpad kada se sagradi kazeta. To su oprečne odluke”, kaže Pranić i poručuje županu da od njega očekuje da se sazove sastavak s resornim ministrom i gradonačelnicima i načelnicima kako bi se riješio ovaj problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne želim ovaj problem politizirati niti dramatizirati, a još manje želim stvarati cirkus, jer njemu nije mjesto u politici i tako se ne mogu rješavati stvari, ali ako budem primoran ovaj otpad će se odvesti na Markov trg, ali neće ostati u kamionu. Ovakvo Pilatovsko pranje ruku dovesti će do situacije da ja neću dopuštati da Vrgorčani plaćaju dvostruko veću cijenu odvoza otpada”, poručuje gradonačelnik Vrgorca, javlja Splitski dnevnik.

Vrgorčani će za prvu ruku smeće odlagati na plohu odlagališta koja će koristiti za privremeno deponiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo