PR STRUČNJAK PROGNOZIRA DOKAD ĆE TRAJATI NOVA VLADA: / 'Koju cijenu će HNS platiti? To tek trebamo vidjeti'

Image

PR stručnjak Krešimir Macan za Glas Slavonije je govorio o dogovoru HDZ-a i HNS-a.

18.6.2017.
9:00
VOYO logo

Macan kaže da je stabilnost ovakve vlade na dulji rok moguća, a Plenković pokazuje odlučnost u tome da njegova vlada ide prema centru, a nezadovoljnici putem 'otpadaju'.

'Plenković sada ima priliku provesti sve što želi'

'S ulaskom HNS-a u Vladu pruža mu se prilika da provede sve što želi, bez ponovljenih izbora na kojima bi, makar bi HDZ na njima vjerojatno nešto bolje prošao nego u rujnu 2016., rezultat opet bio takav da bi se pat-pozicija samo nastavila. Koju će cijenu HNS za to platiti, tek ostaje za vidjeti te hoće li ovakva Vlada ostati stabilna na dulji rok. Vjerujem da je to moguće.', kaže Macan i dodaje da je situacija u Agrokoru dodatna motivacija za traženje stabilne vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Radi se o novom pristupu politici, u kojoj se naglasak stavlja na one bitne procese zbog kojih će država ići naprijed, dok se izbjegava nametanje sporednih, ideoloških pitanja kao glavnih kočničara razvoja', rekao je.

Smatra da je ovakvo preslagivanje i koalicija HDZ-a s HNS-om, unatoč svjetonazorskim razlikama između te dvije stranke važan iskorak prema nekoj novoj političkoj paradigmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je transformativni proces o kojem Planković često govori, koji bi doveo do normalizacije političke scene u Hrvatskoj i omogućio da pitanja razvoja države zamijene ona svjetonazorska koja nas samo ostavljaju još više podijeljene i nedovoljno razvijene. HNS je odlučio napraviti taj iskorak, pružiti ruku HDZ-u i Plenkoviću, kako bi se dogodile promjene u društvu, kako sami kažu', rekao je Macan za Glas Slavonije i dodao Da je tu najvažnije obrazovanje i gospodarstvo, a kada je o tome riječ, nema mnogo svjetonazorskih razlika. Ističe se i nužnost kompromisa, pa Macan kaže da je ovo, iako politički kompromis, uz to i velik iskorak.

Stabilnost postoji, a najveći je izazov Agrokor

Politička bi stabilnost, smatra Macan, mogla potrajati na ovaj način, a nakon ljetne stanke, Plenković bi mogao dovesti i neke nove saveznike. Naravno, novi problemi su mogući, a prije svega je tu Agrokor, kaže Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o ostavci donedavnog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, Macan smatra da se time otvara prostor za njega da izazove Plenkovića, no sve bi moglo rezultirati osnivanjem novih stranaka na krajnjoj desnici.

Položaj oporbe nije baš dobar, a Macan smatra da će sada Most morati naučiti kako biti oporba i učiti kako država funkcionira. Dok su bili na vlasti, pokazali su se kao nezreli, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo