POZNATA VINARIJA MORALA UNIŠTITI CIJELI VINOGRAD: / 'Hrvatskim vinarima prijeti propast ako se nešto ne poduzme'

Image
9.12.2016.
11:46
VOYO logo

Fitosanitarna inspektorica je laboratorijskom analizom u vinariji Šafran u Breznici potvrdila prisutnost štetnog organizma koji je uzročnik zlatne žutice vinove loze. Više od 20 posto trsova pokazalo je simptome te bolesti, stoji u rješenju Ministarstva, koje je potom naredilo vinariji uništavanje svih 6625 komada trsova posađenih u vinogradu površine 1,06 hektara. Ministarstvo poljoprivrede je naredilo da se svi trsovi izvade iz tla i spale.

Image

Vinarija Šafran priopćila je kako je danas uništila 6625 trsova vinograda Breznički Hum, čupanjem i paljenjem 6625 trsova traminca, tj. oko jedan hektar vinograda zaraženih štetnim organizmom Grapevine flavescence dorée MLO, uzročnikom bolesti zlatne žutice vinove loze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemijska bolest vinove loze

Zlatna žutica je epidemijska bolest vinove loze. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam koji prenosi kukac - američki cvrčak. On se nastanjuje na vinovu lozu, siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze čime se automatski sprječava protok sokova kroz njih. Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina, a u posljednjih dvije do tri godine poprima epidemijske razmjere. U sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ugroženo je oko 3000 ha vinove loze, 250 obiteljskih gospodarstava i više od 1500 radnih mjesta, stoji u priopćenju Vinarije Šafran.

Image
Image

Vinari od države traže poduzimanje konkretnih mjera

Na svom nedavnom skupu vinogradara u Brezničkom Humu, iz Vinarije Šafran zatražili su od države da poduzme konkretne mjere sustavnog uništavanja zlatne žutice i američkog cvrčka. Upozoravaju da hrvatskim vinogradima prijeti propast, ako se hitno nešto ne poduzme. Posebice traže djelotvorne mjere protiv nesavjesnih vinogradara, koji ne prijavljuju pojavu zlatne žutice u svojim nasadima. Zbog takvih vinogradara bolest se ne može djelotvorno suzbiti, ističu iz Vinarije Šafran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo